Traži se isprika ministra Hajdaša Dončića: "Dubrovnik nije kokošinjac!"

Ilustracija: Index ( FAH, HTZ)

"VLADA neće raditi po HDZ-ovom modelu da svako selo, svaki kokošinjac ima autocestu ili možda neko selo sa svojim izlazom", rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić polemizirajući o trasi autoceste prema Dubrovniku odnosno trasi Jadranko-jonske autoceste.

Izjava o "kokošinjcu" naišla je na revolt u Dubrovniku, a sve više Dubrovčana na društvenim grupama od Hajdaš Dončića traži ispriku.

Preskup Dubrovnik

"Svakako je logičnije da budući koridor ide kroz BiH i to isključivo iz ekonomskih razloga, jer bi na području RH bilo potrebno 70 posto trase graditi na vijaduktima i tunelima za što nikada nećemo dobiti novac za sufinanciranje jer je jednostavno preskupo", pojasnio je ministar Hajdaš Dončić svoj stav o cestovnom povezivanju Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

Podsjetimo, nakon sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu izašla je informacija prema kojima će Dubrovnik s ostatkom Hrvatske ostati vezan Jadranskom cestom dok će Jadransko-jonska autocesta ići preko područja susjedne Bosne i Hercegovine.  

Zašto se odustalo?

"Koji je interes RH da, nakon što je vlastitim novcem izgradila najveći dio buduće Jadransko-jonske autoceste, odustane od trase preko svoga teritorija i time odustane od rješenja dijela svoje unutarnje povezanosti? Tražimo da premijer Milanović u razgovorima sa susjednim državama i na najavljenom sastanku u Berlinu poštuje važeći Prostorni plan DNŽ i važeću Strategiju prometnog razvoja RH te da se Jadransko-jonskom autocestom dubrovačko područje poveže preko teritorija RH, kako je to  tim dokumentima i predviđeno", stav je najjužnijeg župana Nikole Dobroslavića. 
 

Pročitajte više