Oštro upozorenje župana: Dubrovnik će sam pregovarati sa susjednim državama o trasi autoceste!

Foto: FAH

IZ UREDA NIkole Dobroslavića, župana dubrovačko-neretvanskog odaslano je pismo prema premijeru Zorana Milanoviću i predsjedniku Ivi Josipoviću, a vezanoza najave da će se gradnja autoceste nakon Ploča premjestiti u susjednu BiH. Kako je inicijativa premijera Milanovića u neskladu s prostorno planskom dokumentacijom, župan upozorava da će najjužnija županija sama "intervenirati kod čelnika država koji su uključeni u projekt Jadransko jonske auto ceste i sastanaka u Cavtatu i Berlinu". Pismo prenosimo u cijelosti. 

 Bili smo neugodno iznenađeni Vašom najavom s prekjučerašnjeg sastanka u Cavtatu da se, po pitanju prometnih rješenja u RH, odstupa od strateških i prostorno planskih dokumenata Republike Hrvatske I Dubrovačko-neretvanske županije i da će se nastavak gradnje autoceste od Ploča premjestiti iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Podjećamo Vas da je važećom Strategijom prometnog razvoja RH, važećom Strategijom prostornog uređenja RH, kao i Prostornim planom DNŽ trasa autoceste od čvora Ploče položena teritorijem RH do Osojnika i tu izlazi na teritorij BiH, te kroz tu državu, Crnu Goru i Albaniju može nastaviti prema Grčkoj.

Pitamo Vas kako to mislite jednim dogovorom bez ikakve rasprave i konzultacije s onima kojih se to tiče, derogirati strateške državne dokumente koji se pripremaju godinama, i koji su godinama na snazi.

Znači li to da je postupak izrade i donošenje strateških dokumenata i prostornih planova s angažiranjem građana i struke samo fingiranje demokratske procedure, a da se odluke donose u uskom krugu i na prigodnim sastancima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Je li lokalna i regionalna samouprava izraz prava građana na upravljanje određenim poslovima na svom području, u koji spada i prostorno planiranje ili se ona može suspendirati kad se kome hoće?

Interes Dubrovačko-neretvanske županije, a uvjereni smo i interes RH je da autocesta od Ploča ide hrvatskih teritorijem do Osojnika, da osim povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelovima RH i Europe poveže područje Županije i osigura joj ravnomjeran razvoj i konkurentnost u Hrvatskoj i svijetu.

Tvrdnje koje smo čuli da bi autocesta ugrozila Dubrovnik, jer bi navodno prošla kroz grad su neozbiljne i naravno netočne, jer cesta po važećim dokumentima prije dolaska do Dubrovnika skreće u BiH kod Osojnika.

Tražimo od Vas da se držite važećih strateških i prostorno-planskih dokumenata u RH i da u skladu s tim u razgovorim s čelnicima susjednih država i na sastanku u Berlinu, inzistirate da se nastavak autoceste od Ploča ostvari u skladu s tim dokumentima.

Ukoliko interesi DNŽ u ovome pogledu ne bi bili zaštićeni ostavljamo sebi pravo intervenirati kod čelnika država koji su uključeni u projekt Jadransko jonske auto ceste i sastanaka u Cavtatu i Berlinu.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara