Trebaju li radnici donositi odluke: "Nedovoljna uključenost zaposlenika u odlučivanje loše utječe na poslovanje"

Foto: HGK

"NEDOVOLJNA uključenost zaposlenika u poslovanje u tvrtkama negativno utječe na kvalitetu poslovanja. Upravo je zato Županijska komora Krapina prepoznala važnost projekta Demine te se u njega uključila kako bi pridonijela poboljšanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva“, naglasio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić na Međunarodnom forumu "Sudjelovanjem do povjerenja i uspješnog poslovanja", koji se održao 16. lipnja u HGK.

Nije uvijek najbolje rješenje da odluke donosi mali broj ljudi

"Tema današnjeg Foruma upravo su drugačiji pristupi i rješenja, za razliku od centralističkih pristupa u kojima odluke donosi relativno malo ljudi, što nije uvijek najbolje i jedino rješenje“, kazao je Škorić te nadodao kako je osnovna ideja tog drugačijeg rješenja običnim zaposlenicima pružiti veću slobodu pri odlučivanju o kompanijskim procesima. Tako zaposlenici postaju poduzetnici kojima je glavni cilj donijeti ispravne odluke za kompaniju. To, naravno, nije uvijek moguće, ali iz takvog se pristupa rađa jedna nova pretpostavka, a to je da upravo zaposlenici mogu postati ključni faktor promjena u svojim kompanijama“, kazao je Škorić napomenuvši da je ljude potrebno izravno uključiti u procese promjena kako bi ih se u konačnici i dodatno motiviralo.

"Takav pristup neće kompaniju odvesti u kaos samo zato što odluke dolaze s više strana, već je moguće da takva praksa funkcionira i vodi do uspjeha. Očekujem da će Forum potaknuti raspravu, razmjenu informacija i iskustva te pružiti odgovor na pitanje kako unaprijediti stanje na području radničke participacije", istaknuo je Škorić .

"Krapinsko-zagorska županija izrazito je izvozno orijentirana, uz značajan broj stranih ulagača, te se izražava zadovoljstvo odnosima poslodavaca i zaposlenika“, istaknuo je predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, dodavši kako je ŽK Krapina partner u projektu Demine – povećanja uključenosti zaposlenika u poslovanje u tvrtkama, koji EU sufinancira iz programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – Progress. Program je započeo lani u listopadu te završava u studenom ove godine. Nositelj je projekta Zaklada Prizma iz Slovenije, dok su uz ŽK Krapinu projektni partneri Štajerska gospodarska komora iz Slovenije, Savez samostalnih sindikata Slovenije – Područna služba Podravje i Koroška te Savez samostalnih sindikata Pančevo iz Srbije. Savez samostalnih sindikata Hrvatske suradnik je na projektu. „Nakon nacionalnih foruma, održava se međunarodni, a završna konferencija projekta održat će se u Sloveniji“, kazao je Grilec.

Najveći doprinos europskom radnom pravu dala je Njemačka

Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Viktor Gotovac govorio je o sudjelovanju radnika u odlučivanju u EU, istaknuvši i opći kontekst radnog prava. U klasični model radnog prava interpoliraju se dodatni akteri, interakcije aktera i aspekti odnosa aktera.

"Najveći je doprinos i poticaj europskomu radnom pravu dala Njemačka, a svoj je sustav uspjela proširiti u EU", kazao je Gotovac i napomenuo kako se bilježi trend pada sindikalnog članstva te je sve veći problem identifikacija partnera za razgovore.

Inače, sindikalna je organiziranost u Europi najjača na sjeveru, u Danskoj, Švedskoj, Irskoj, a mogu se prepoznati i određeni modeli, primjerice skandinavski, germanski, latinski te britanski i irski, koji nemaju pravnu povijest sudjelovanja radnika u odlučivanju. Promjena je obilježje tržišta rada u EU, u kojoj se svake godine pokrene ili propadne 10 posto od ukupnog broja tvrtki te se stvara i gubi između 5 i 15 tisuća radnih mjesta u svakoj od država članica. Važan je dio strategija ujednačavanja na području radnog prava, a uspostavljaju se i transnacionalna organiziranja. "Danas svi akteri radnog prava prihvaćaju i promišljaju sudjelovanje radnika u odlučivanju na nacionalnoj razini i na razini EU", kazao je Gotovac.

Negativan stav sindikata prema radničkim vijećima koja ne kontroliraju

Docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dragan Bagić istaknuo je pitanje odnosa radničkih vijeća i sindikata. Uobičajeno negativan stav sindikata prema radničkim vijećima koja se osnivaju bez kontrole sindikata strateški je pogrešan. Naime, Bagić smatra da radnička vijeća sindikatima mogu biti važan alat u obnovi i njihovoj stabilizaciji te napominje kako je ključni problem što u gotovo jednoj trećini tvrtki ne postoji niti sindikat niti radnička vijeća.

"U slučaju predstavljanja radnika poslodavcu, nije problem pitanje sindikata ili radničkih vijeća, nego kako osigurati bilo kakvo predstavljanje", kazao je Bagić.

Državni tajnik u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik govorio je o zakonodavnom razvoju te glavnim smjernicama nacionalne strategije ekonomske demokracije u Sloveniji.

Članica Gradskog vijeća grada Pančeva Suzana Jovanović istaknula je značaj participacije zaposlenih za razvoj lokalne samouprave. Ističe da se Pančevu razvija model koji je inovativan za funkcioniranje lokalne zajednice. Lokalna je samouprava dobila aktivniju ulogu u rješavanju problema nezaposlenih te se razvijaju partnerski odnosi i socijalni dijalog, ali i sudjelovanje zaposlenih u odlučivanju u lokalnoj zajednici.

Pročitajte više