U 6 mjeseci deficit 3,4 posto BDP-a, Linić se pravda: Brojke ne znače da Vlada radi loše!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić predstavio je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna. Deficit u šest mjeseci iznosi 11, 4 milijarde kuna, što znači 3,4 posto BDPa, a plan je bio 3 posto. Osvrnuo se i na osam mjeseci te je rekao da, kad je riječ o rashodima najveći dio otpada na zdravstvo.

"Držimo pod kontrolom rashodovnu stranu i znamo da je u biti, sanacija zdravstva bio program i ove godine i to je nešto što će na neki način, uzrokovati i rebalansiranje, ali onog trenutka kad budemo znali što je to kompletan program sanacije sustava zdravstva. I sami vidite da s tim nižim prihodima u osmom mjesecu, kad govorimo o deficitu, da se on penje na 3,8, odnosno, preko 13 milijardi", naglasio je Linić.

Brojke ne znače da Vlada radi loše nego da je mnogo toga bilo skriveno, rekao je Linić.

"Nakon pet godina recesije, negativnog kretanja društvenog proizvoda, a u isto vrijeme rashoda koji nam rastu, a rastu nam iz kojeg razloga? Zato što skupljamo sve ono što je bilo skriveno i stavljeno pod tepih. Prema tome, bilo je skriveno još dvije milijarde u zdravstvu, koje moramo sanirati", naglasio je Linić.

Vlada je u proceduru poslala i izmjene Zakona o kazalištima kako bi se napokon riješio pravni vakuum oko izbora intendanta zagrebačkog HNK.

Ubuduće ako se Ministarstvo i gradonaćčelnik neće moći dogovoriti, kandidata će izabrati vlada na prijedlog ministra.
 

Pročitajte više