U BiH ponovno maratonski pregovori o slučaju na kojem inzistira EU, no i dalje bez rezultata

Foto: parlament.ba

NI NAKON novog kruga pregovora koji je trajao više od trinaest sati predsjednici sedam najutjecajnijih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini nisu uspjeli postići dogovor o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i na čemu inzistira Europska unija kao na preduvjetu svakog daljeg napretka BiH na europskom putu.

Pregovori vođeni u Sarajevu uz posredovanje europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea koji su započeli u petak poslije podne završeni su tek rano ujutro u subotu, a sudionici su mogli konstatirati tek da dogovora nema te kako je sada sve u slijepoj ulici.

Problem je i dalje u činjenici da hrvatske i bošnjačke stranke nisu u stanju postići suglasnost o izbornom modelu koji bi jamčio da će jednog od dva člana Predsjedništva BiH koji se biraju s područja Federacije BiH ubuduće izabrati županije u kojima većinu čine Hrvati.

To je izričiti zahtjev HDZ BiH i HDZ 1990. što su nakon sastanka potvrdili i predsjednici tih stranaka Dragan Čović i Martin Raguž. Dva izborna područja u FBiH, kako je kazao Čović, nužna su da bi se spriječilo da jedan narod bira drugome predstavnike u tijelima vlasti.

"Bojim se da neki još vjeruju kako mogu u ime jednog naroda birati članove Predsjedništva BiH a mi smo jasno kazali da to neće moći", izjavio je novinarima pred zoru Čović.

Raguž je pak dodao kako je za novi iskorak u pregovorima trebalo više hrabrosti ne bi li se opći i državni interesi stavili ispred stranačkih. "Još nismo blizu tome no mislim da će taj dan doći", bio je blago optimističan predsjednik HDZ 1990.

U bošnjačkim strankama i dalje odlučno odbacuju zahtjeve dva HDZ-a uz ocjenu kako se time samo nastavlja s etničkim podjelama unutar države.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija tvrdi kako su nuđeni kompromisi koje je pak Čović odbijao postavljajući uvijek nove zahtjeve. "Mi smo, na žalost, 18 godina nakon Daytona `zaglavljeni` jer neke stvari jednostavno neće moći pa makar ostalo ovako dok umjesto nas ne dođu neki bolji i pametniji i ne naprave nešto drugo", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić drži da je problem u tome što se "stalno podizala ljestvica" zahtjeva čime se počelo rješavati probleme puno složenije od same presude Europskog suda za ljudska prava dok je član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio razočaranje odnosnom EU prema ovim pregovorima i zatražio aktivnije angažiranje njenih predstavnika kako bi se provela ta presuda a ne tražilo više od toga.

Političari iz Republike Srpske svu su odgovornost prebacili na stranke iz Federacije BiH. "Nije bilo nikakvog dogovora a početne pozicije su ostale kakve su i bile. Problem je jer partneri iz Federacije nisu našli odgovarajući model", kazao je novinarima predsjednik RS Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić bio je odlučan u konstataciji kako su posljednji pregovori zapravo "veliki poraz" za sve sudionike. "Otišli smo tri koraka unatrag, a svi zajedno ćemo snositi posljedice", kazao je Bosić.

Najavljeno je ipak kako bi novi krug pregovora o provedbi presude "Sejdić-Finci" mogao uslijediti tijekom veljače.

Pročitajte više