U ORaH-u održani prvi unutarstranački izbori

Foto: Hina

U ORAH-u su jučer provedeni prvi unutarstranački izbori na kojima je 1.700 članica i članova stranke elektroničkim putem i dopisno putem pošte biralo tijela i funkcije na razini središnjice, regionalnih organizacija te nekih gradskih organizacija na kojima je stranka imala uvjete za održavanje izbora odnosno dovoljan broj članova u revidiranom popisu birača.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy sinoć je nakon izbora za Hinu izjavila da je tijekom jučerašnjeg dana od 7 sati ujutro do 19 sati navečer putem elektroničke platforme glasalo 66 posto članica i članova stranke od njih 1.450 koji su se prijavili za elektronički način glasanja, a upisani su u revidirani popis birača, te da već sada može zaključiti da je izborna skupština ORaH-a valjana.

Pojasnila je da je prema stranačkom Statutu skupština valjana ako na izbore izađe 50 posto od onih članica i članova stranke koji imaju pravo glasati, odnosno koji se nalaze u revidiranom popisu nakon provedenog "čišćenja", odnosno revizije registra. Holy je podsjetila da su tijekom ljeta proveli reviziju registra te ga 15. srpnja zaključali sa oko 3.500 članica i članova sa pravom glasa. Tijekom revizije registra je u status simpatizera ORaH-a prebačeno 1.800 bivših članova i članica stranke.

Holy je istaknula i da se na današnje prve unutarstranačke izbore za dopisno glasanje putem pošte prijavilo 250 članica i članova ORaH-a, te da očekuje da će svi njihovi glasački listići koje su im poslali u ponedjeljak, 20. listopada, do srijede, 29. listopada stići u središnjicu stranke u Zagreb. Kad njihovi listići stignu, znači u srijedu, izborna komisija će i zaključiti izborni proces. Holy je najavila da će tijekom četvrtka, 30. listopada svim članicama i članovima ORaH-a dostaviti izborne rezultate, a u petak, 31. listopada održati će konferenciju za novinare na kojoj će javnosti predstaviti izborne rezultate u ORaH-u, te detaljno objasniti izborni proces i rad kadrovske komisije.

Holy je rekla da su na prvim unutarstranačkim izborima ORaH-a koji se za razliku od drugih stranaka nisu održavali ni u kakvoj dvorani, članice i članovi stranke birali predsjednicu ili predsjednika Glavnog foruma i Nadzornog foruma, koji se biraju glasovima svih članica i članova s pravom glasa te članice i članove Predsjedništva, te Glavnog foruma i Nadzornog foruma, koji se biraju po regionalnom ključu. Birali su i predsjednice odnosno predsjednike regionalnih organizacija.

Pročitajte više