U Zagrebačkom kazalištu mladih počeo Festival svjetske književnosti

Foto: Press fotografija

SINOĆ je u Zagrebačkom kazalištu mladih svečano po prvi put otvoren Festival svjetske književnosti.

U sljedećih deset dana Zagreb će biti centralno mjesto svjetske književne scene. U ZKM-u će se predstavljati nove knjige, a poznati autori razgovarati će o svojim djelima te diskutirati o mnogim temama na okruglim stolovima.

Više o događanjima Festivala svjetske književnosti otkrio je njegov programski direktor, Seid Serdarević. "Svakoga dana počinjemo u 19 sati razgovorom jedan na jedan s jednim eminentnim svjetskim književnikom. Nakon toga slijedi glazbeni program gdje nastupaju različiti mladi, već afirmirani bendovi. U 21 sat svakoga dana ponajbolji hrvatski urednici i voditelji će sa svojim sugovornicima hrvatskim i inozemnim autorima razgovarati o važnim temama", rekao je Serdarević.

Na sinoćnjem otvorenju publika je imala prilike upoznati se sa slavnim katalonskim književnikom Jaume Cabréom. Festival donosi još poznatih imena. "Zatim je tu hrvatskoj publici poznat Claudio Magris, Gerbrand Bakker, nizozemski autor i jedan od najcjenjenijih autora mlađe generacije dobitnik čitavog niza velikih nagrada. Za sam kraj festivala Péter Nádas, jedan od najizglednijih kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost", istaknuo je Serdarević.

Ulaz na sve programe je besplatan, a gostovanja stranih autora bit će simultano prevođena. Festival svjetskog kazališta trajat će sve do 17. rujna, a danas od 19 sati u ZKM gostuje norveški književnik Kjell Ola Dahl.

Pročitajte više