U Zagrebu 30. studenog marš "Glasam protiv!": Na referendumu dignite glas protiv kršenja ljudskih prava!

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

U ZAGREBU će se 30. studenog održati marš "Glasam protiv!". Organizatori marša kojim se želi upozoriti na gaženje ljudskih prava na referendumskom izjašnjavaju 1. prosinca su lezbijska grupa Kontra, Rišpet - LGBT udruga Splita i Ženska mreža Hrvatske.

"Okupljanje za Marš će biti na Cvjetnom trgu od 12 do 13 sati, nakon čega ćemo ići Varšavskom ulicom, Gundulićevom, Ilicom i Radićevom ulicom prema Trgu svetog Marka, odakle ćemo još jednom pozvati sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na tom trgu nisu učinile: stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju PROTIV!", poručuju organizatori marša "Glasam protiv!".

U zajedničkom priopćenju koje potpisuju Sanja Juras (Kontra), Ljubomir Mateljan (Rišpet) i Biserka Momčinović (Ženska mreža Hrvatske) svi se građanke i građani RH kojima je stalo da se u njihovoj zemlji štite i poštuju ljudska prava manjina pozivaju da se priključe maršu.

Želimo li homoseksualce proglasiti građanima drugog reda?

"Hrvatski sabor donio je odluku da po prvi puta u hrvatskoj povijesti raspiše referendum na kojem će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine. Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu sljedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?", ističu organizatori marša.

"Pravo na zaštitu obiteljskog života jedno je temeljnih ljudskih prava. Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje da li želimo kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda", stoji u priopćenju u kojem se građane poziva na marš.

Stranke i institucije ne štite manjine

Organizatori također ističu da se ni Vlada, ni Sabor, ni Ustavni sud nisu službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Političke stranke i državne institucije time su, smatraju organizatori marša, još jednom pokazali političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

"Dok upućujemo posljednji apel Ustavnom sudu da spriječi referendum o manjinskim ljudskim pravima, obraćamo se ujedno svim građanima i građankama Hrvatske. Ukoliko se Ustavni sud ogluši na ovaj posljednji apel, pridružite nam se u maršu 'Glasam protiv!' u subotu, 30. studenoga 2013. godine u 13 sati. Nakon toga izađite na referendum i glasajte PROTIV.  Učinite, ono što državne institucije nisu: spriječite da se referendumom trajno ograniče prava manjine!", poručuju organizatori marša.
 

Pročitajte više