U Zenici održana prosvjedna šetnja u znak podrške narodima Egipta i Sirije

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

MIRNA šetnja podrške narodu Egipta i narodu Sirije, u organizaciji Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica i Udruženja "Put znanja" Zenica, održana je u Zenici, javlja agencija Anadolija (AA).

Stotinjak Egipćana i Sirijaca koji trenutno žive u Bosni i Hercegovini kojima su se priključili i brojni bosanskohercegovački građani okupilo se u centru Zenice kako bi pokazali, kako su kazali, da egipatski i sirijski narod nisu sami.

Predstavnik egipatske dijaspore u Bosni i Hercegovini Jasir Lilla kazao je ekipi AA da je cilj skupa podizanje glasa za podršku narodu Egipta i Sirije, koji su potlačeni od sadašnjih vlasti.

“Mi kažemo da se narod mora pitati za vlast i da narod mora birati vlast. Kad je egipatski narod uspio izabrati predsjednika i parlament, predstavnike vlasti, došlo je do vojnog udara kojim je sve to srušeno”, poručio je Lilla.

Prema njegovim riječima, udaru koji je vojska izvela 3. srpnja u Egiptu svrgnuvši s vlasti predsjednika Mohameda Morsija, protivi se egipatski narod u svim gradovima te zemlje.

"Mi smo danas došli ovdje da im kažemo da oni, narod u Egiptu, nisu sami, da svi isto mislimo i da se mora poštovati volja naroda", kazao je Lilla i dodao da nema drugog rješenja krize u Egiptu osim da se poštuje volja naroda.

Sudionici skupa u Zenici nosili su transparente na kojima piše "Volja naroda će pobijediti", "Egipatski narod će biti slobodan", "Egipatska vojska ubija vlastiti narod", "Što bi Europa kazala da joj vojska uhapsi predsjednika!?".

Pročitajte više