U granatiranju stožera ukrajinske vojske korišteno kazetno streljivo, ubijeno najmanje sedam civila

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

NAJMANJE sedmero civila poginulo je u utorak u granatiranju glavnog stožera ukrajinske vojske na istoku zemlje, čime se broj žrtava u zadnja 24 sata popeo na 21 uoči ključnog sastanka u Minsku na kojem europski, ruski i ukrajinski čelnici trebaju dogovoriti mirovni plan kao posljednju šansu za mir.

Glavni stožer ukrajinske vojske na istoku Ukrajine, u Kramatorsku, "pogođen je iz višecijevnog raketnog bacača tipa Tornado", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pred zastupnicima u parlamentu.

U tom je granatiranju poginulo sedam osoba, a 26 je ranjeno, rekle su tamošnje vlasti koje podupiru vladu u Kijevu.

Zasad nema potvrde informacije o eventualnim žrtvama među vojnicima.

Rakete ispaljene iz Gorlivke

Kako navodi ukrajinska vojska, rakete su ispaljene iz Gorlivke, grada u rukama pobunjenika, 45 km od Kramatorska, ali su proruski pobunjenici demantirali da su gađali grad.

"Nismo mogli gađati (iz višecijevnih raketnih bacača) Grad i pogoditi to mjesto. To je provokacija", rekao je visoki vojni časnik samoproglašene Donecke republike Eduard Basurin.

Čelnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Dmitro Kuleba istaknuo je pak da je Kramatorsk "pogođen raketom Tornado, najnovijim ruskim sustavom višecijevnih raketnih bacača".

"Ukrajina ih ne posjeduje", napisao je na svom profilu na Twitteru. Domet Tornada kreće se, ovisno o modelu, od 20 do 90 km.

Na društvenim mrežama se u poslijepodnevnim satima pojavio videozapis koji proturječi navodima ukrajinske vlade i separatista i sugerira da je u napadu korišteno streljivo s kazetnim punjenjem.




Većina zemalja je zabranila korištenje "kazetnih bombi", no Ukrajina i Rusija nisu potpisnice međunarodnog sporazuma koji zabranjuje njihovu upotrebu. 

Human Rights Watch je u posjedu brojnih dokaza da obje strane koriste oružje koje se pokazalo pogubnim za civile tijekom i nakon rata.

Ukrajinska vojska vratila Kramatorsk

Kramatorsk, grad s 200.000 stanovnika, 70 km sjeverno od pobunjeničkog uporišta Donecka, koji je jedno vrijeme bio u rukama separatista, ponovo su zauzele ukrajinske snage.

U tom gradu je osim glavnog vojnog stožera i državna uprava prokijevskih vlasti za područje Donecka.

Napad se događa u času kada europski, ruski i ukrajinski diplomati pregovaraju o mirovnom planu za Ukrajinu, dan uoči presudnog summita u Minsku na kojemu će sudjelovati predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, Rusije Vladimir Putin, Francuske Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zadaća summita u Minsku, što ga nazivaju summitom posljednje šanse, je zaustaviti desetomjesečni rat u kojem je poginulo više od 5300 ljudi.

Zbog toga se na diplomatskom planu iduća 24 sata smatraju ključnima uoči kako bi se summit u glavnome gradu Bjelorusije i održao, a pripremaju ga u utorak u Minsku predstavnici četiriju zemalja i predstavnici Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS). Također sudjeluju predstavnici proruskih separatista koji su počeli pobunu na istoku Ukrajine, najavio je Denis Pušlin, predstavnik samoproglašene republike Doneck.Najmanje sedmero civila poginulo je u utorak u granatiranju glavnog stožera ukrajinske vojske na istoku zemlje, čime se broj žrtava u zadnja 24 sata popeo na 21 uoči ključnog sastanka u Minsku na kojem europski, ruski i ukrajinski čelnici trebaju dogovoriti mirovni plan kao posljednju šansu za mir.

Pročitajte više