U potragu se uključio i helikopter: Jeste li vidjeli nestalog češkog turista?

Foto:gss.hr

"POTRAGA koja je jučer u 23 sata, zbog mraka prekinuta, nastavila se rano jutros. Na terenu su ekipe HGSS-a iz Makarske i Splita,  sa psima koji pretražuju padine Bikova pod vrhom Sveti Ilija, koje vode prema Bastu. U potragu je uključen i helikopter HRZ-a, sa letačima spašavateljima HGSS-a, koji pokušavaju locirati nestalog turista iz zraka. Zbog velikih vrućina i teškog terena potraga je započela vrlo rano, jer će u kasnijim satima zbog vrućine psima rad biti nemoguć, a ljudima bitno otežan", javili su jutros iz Hrvatske gorske službe za spašavanje. Turist za kojim se traga, uputio se u planinu još  prekjučer u ranim jutarnjim satima.

Kako su naglasili Sveti Ilija i ovo područje Biokova  do sada je bilo poprište brojnih nesreća, često i sa fatalnim ishodima. Upravo zbog toga HGSS je u granicama materijalnih mogućnosti, pokušao otkloniti opasnost lutanja i dijelom osigurao put oznakama i tablama upozorenja. No, unatoč tome na ovom prostoru ljeti se često događaju nesreće, jer se radi o terenu punom strmih skokova i litica u kojem samo malo odstupanje sa označenog puta, predstavlja veliku opasnost.

Iz PU splitsko dalmatinske medijima su proslijeđene fotografije nestalog 47-godišnjaka. Policija ističe da je krenuo preko mjesta Bast u smjeru planine Biokovo, nakon čega mu se izgubio svaki trag.

"Osoba je visine 175 cm, srednje tjelesne građe, ovalnog lica, tamnoplave kovrčave kose, svijetloplavih očiju, a u trenutku odlaska iz Baške Vode bio je odjeven u tamnozelenu majicu kratkih rukava, s tzv.maskirnim uzorkom, crne kratke hlače, crnu jaknu, svijetlosmeđe planinarske cipele, a na glavi je imao crvenu kapu, tzv.šiltericu, s natpisom Liverpool", kažu iz policije, te mole građane da im se jave na broj 192 ako imaju bilo kakve informacije.

Podsjetimo kako je jučer poljski turist našao beživotno tijelo češkog planinara. Oba češka turista uputila su se iz Makarske potpuno sami.
 

Pročitajte više