U srijedu vrhunac vodnog vala: Središnjoj Hrvatskoj prijete poplave, kritično u Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu!

Foto: Kristijan Spajić/Crometeo, Index, Facebook, volimivanic.info

NAGLO topljenje snijega uzrokovano neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine, kao i obilna kiša koja cijeli dan pada u većem dijelu zemlje, počeli su u pojedinim dijelovima Hrvatske stvarati ozbiljne probleme. Najkritičnije je središnjoj Hrvatskoj i okolici Zagreba.


Do 18 sati najobilnija kiša pala na području Velike Gorice i Vrbovca. Na postaji Novo Čiće je izmjereno 67 litara, u Vrgorcu 57, a u Velikoj Gorici 50 litara. Glavnina te kiše je pala od sredine dana do 18 sati. Iz Slovenije se prema Hrvatskoj počeo kretati vodni val na Savi. Vrhunac vodnog vala očekuje se sutra, ali iz Hrvatskih voda tvrde da nema razloga za zabrinutost od velikih poplava.

Voda prijeti kućama u okolici Vrbovca, a u gradu je potopljena trafostanica pa je moguć prekid opskrbom električnom energijom! Vatrogasci su na terenu, grade se zečji nasipi, a stanovništvo je spremno za evakuaciju. Kritično je i u okolici Vrbovca! U Vrbovcu sviraju sirene za opću opasnost od poplava, javlja Crometeo.

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je kako je zbog velike količine vode u 15.40 zatvorena državna cesta 41 u mjestu Reka, u ulici Stjepana Radića. Zbog obilne kiše došlo je do prelijevanja vode preko kolnika i na državnoj cesti 2 u mjestima Vlaislav i Štaglinec, Novi Glog te u Križevcima u Potočkoj ulici.

Izlila se Kupa u općini Pokupsko, ugroženo 50 kuća!

Izlila se Kupa na području općine Pokupsko. Iz Stožera za zaštitu i spašavanje Općine Pokupsko procjenjuju kako postoji mogućnost da već tijekom večeri ova naselja budu odsječena od svijeta. To bi značilo da stari i nemoćni mještani mogu biti životno ugroženi jer do njih hitna pomoć neće moći stići, javljaju Kronike Velike Gorice.


Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić ističe da u slučaju najgoreg pripremaju alternativni put do mještana. Osim čamaca, postoji i zaobilazni put preko šume kojim se može jedino traktorima. Škrinjarić poziva Županijske ceste da hitno dođu i podignu razinu prometnice.

Problemi i u zagrebačkom naselju Staro Brestje. Zbog obilne kiša, voda je poplavila prizemlja i podrume zgrada u ulici Emanuela Vidovića, stanari se već nekoliko sati bore s vodom, a na terenu su i vatrogasci.

Poplavljeno više od 60 kuća u Sesvetskom Kraljevcu

Tijekom dana Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zaprimio je više dojava građana putem ŽC 112 Zagreb o poplavljivanju više objekata u Sesvetskom Kraljevcu. Kako javlja RTL, poplavljeno je više od 60 kuća!

Na terenu su Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji ispumpavaju vodu iz objekata i radnici Vodoprivrede koji mehanizacijom vrše iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja.

Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima. Službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama su na terenu i koordiniraju pružanje pomoći.

Vodostaji Save i Kupe ubrzano rastu

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je za veći dio toka Save. Sava u Zagrebu raste cijelo poslijepodne i to po više od 10 centimetara po satu, a u 19 sati izmjeren je vodostaj od 293 centimetra. Redovne mjere obrane od poplava proglašavaju se kada Sava dosegne 350 centimetara.

Ubrzano raste i rijeka Kupa u Karlovcu - u posljednjih devet sati vodostaj Kupe narastao je za čak pola metra te je u 19 sati iznosio 639 centimetara.


Za područje Save postaja Crnac te za područje Česme već su sada proglašene redovne mjere obrane od poplava.

U Ivanić Gradu palo 50 litara kiše po četvornom metru!

Na ivanićkom području je u utorak 11. veljače palo 40 do 50 litara kiše po četvornom metru, što je prouzročilo velike probleme na najnižim terenima: pojedine dionice cesta su poplavljene, a bile su ugrožene i kuće i gospodarski objekti na najnižim položajima, te pogon proizvodnje jaja Lukač u Derežanima. Poplavljena su i velika poljoprivredna područja.

Vatrogasna postrojba Ivanić-Grad je intervencije započela oko 11 sati, Vatrogasna zajednica Grada je ubrzo u akciju pozvala i svih 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava, te su angažirani i radnici Ivakopa, Ivaplina i Komunalnog centra Ivanić-Grad – ukupno oko 100 ljudi. U pogon je stavljeno 15 vatrogasnih crpki za prepumpavanje vode na najkritičnijim mjestima za obranu kuća i drugih objekata, te za prohodnost prometnica, kao i 3 kamiona i 7 manjih vatrogasnih vozila i kombija. Upotrijebljena je i mehanizacija Ivakopa i Ivaplina, a tvrtka Cvipek je dovezla potrebni pijesak za punjenje 1.000 vreća, koje su dale Hrvatske vode. Vreće s pijeskom su korištene za obranu kuća od poplave, te za preusmjeravanje nadiruće vode u kanale.


Za promet su tijekom poslijepodneva i večeri zatvorene: dionica državne ceste D43 od Etanske ceste u Ivanić-Gradu do Caginca, uz obilazak preko Kloštra Ivanića. Na dionici državne ceste između Kloštra Ivanića i Caginca su kloštranski vatrogasci kod «crvenog kipa» također jedva održavali provoznost ceste. Šiftarova ulica u Ivanić-Gradu je poslijepodne potpuno zatvorena za promet.



Tijekom poslijepodneva je gradonačelnik Javor Bojan Leš obišao najugroženije dijelova Grada, te je na njegov prijedlog oko 16,30 prekinuta sjednica Gradskog vijeća, koja je bila započela u 16 sati, a za 19 sati je sazvana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje. U međuvremenu je Ivanić-Grad obišao i sastao se s gradonačelnikom voditelj nadležne Vodnogospodarske ispostave Lonja-Trebež iz Kutine Željko Uzel, te je obećao svu potrebnu pomoć. Gradonačelnik je kontaktirao sa svim ivanićkim poduzetnicima koji raspolažu mehanizacijom, koji su se obvezali angažirati u slučaju potrebe, objavljeno je na Facebooku Grada Ivanić Grada.

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja, čiji je predsjednik zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, uz njega su o viđenom i poduzetom izvijestili gradonačelnik, zapovjednik Vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Darko Zajčić, zamjenik zapovjednika Policijske postaje Ivanić-Grad Davor Jakšić i drugi članovi, te je konstatirano, da je situacija do 19 sati stavljena pod nadzor.


Stožer je odlučio, da se intervencije nastave i tijekom noći, a za ljude na terenu je za 21 sat naručena topla hrana napici, za čiju distribuciju su zaduženi profesionalni vatrogasci.

Gradonačelnik je konstatirao da je do ove situacije došlo dijelom radi objektivnih okolnosti: topljenja snijega i jake dugotrajne kiše, a dijelom radi subjektivnih, jer se nije čistila kanalizacija, te su pri rekonstrukciji nekih prometnica učinjene greške na sustavu odvodnje, koje će trebati detektirati i otkloniti.



Kako Hrvatske vode za noć sa 12. na 13. veljače najavljuju vrhunac novog vodnog vala rijeke Save ivanićkim područjem, koji dolazi iz Slovenije, a ovaj dio Hrvatske je već zasićen velikom količinom vode od otapanja snijega i obilne kiše, Stožer za zaštitu i spašavanje Ivanić-Grada će se sastati i u srijedu 12. veljače.

Kiša je u Ivanić-Gradu prestala padati 11. veljače oko 20 sati.

Problemi su nastali i u Lekeniku jer je došlo do izlijevanja potoka koji prolazi središtem grada. Voda je ušla u nekoliko kuća i gospodarskih objekata, na terenu su vatrogasci koji mještanima pomažu u izgradnji zečjih nasipa.

Više od 140 slučajeva poplava


Obilne oborine, rast podzemnih voda, začepljeni kanali i topljenje snijega uzrokuju u velikom dijelu Hrvatske plavljenja stambenih, gospodarskih ili cestovnih objekata, a najteža je situacija na području Vrbovca, gdje je u naselju Brčevec ugroženo oko 500 objekata, a u Sesvetskom Kraljevcu više desetaka objekata, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ugroženi su stambeni i gospodarski objekti na području Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Vukomerca, Gračana, Budeneca, Žerjavinca, Popovca, Trnovčice, Novog Brestja, Vugrovca, Kupinečkog Kraljevca, na području od Sv. Ivana Zeline do Dugog Sela i Velike Gorice te Ivanić Grad, Kloštar Ivanić, Vrbovec.

Ukupno je zaprimljeno oko 140 slučaja, a angažirane su vatrogasne postrojbe i zajednice Zagreb te za Zelinu, Vrbovec, Dugo Selo i Kloštar Ivanić.

Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

Svi DVD-ovi nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu stavljeni su u stanje pripravnosti od strane Županijskog Vatrogasnog zapovjednika, s obzirom da se tijekom noći i ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao biti od +720 do +740.

U Karlovačkoj županiji zasad nema većih ugroza za stambene i gospodarske objekte, osim u Vojniću gdje su ugrožene farme svinja, ali će opasnost biti otklonjena stvaranjem zečjih nasipa od strane DVD Vojnić, te u Banskom Laskovcu (općina Lasinja) gdje su ugroženje životinje na manjoj gospodarskoj farmi.

U tijeku je evakuacija koju provodi JVP Karlovac i DVD Lasinja u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave Općine Lasinja.

U Ličko-senjskoj županiji na 20-tak lokacija na području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja zatražene su intervencije vatrogasaca, ispumpavanje vode i angažirana su komunalna poduzeća i Crveni Križ. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Dojave o izlijevanju vode i poplavljivanju nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Siska i Gvozda, u tijeku ispumpavanje nekolicine stambenih objekata. Na području Lekenika i Peščenice u tijeku je izgradnja zečjih nasipa i zatvoren je niz cesta.

Gospodarski objekti poplavljeni su zbog začepljenja kanala u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u industrijskoj zoni Čazme, a najviše je ugrožena tvornica za preradu mesnih proizvoda i stanica za tehnički pregled.

U Zagrebu i okolici te središnjoj Hrvatskoj očekuje se oblačno vrijeme s kišom, u gorju i snijegom, kojeg će prijepodne biti i u nizinama. Krajem dana trebalo bi doći do prestanka oborina.

Angažirane su vatrogasne snage, operativa Hrvatskih voda i komunalne službe na ugroženim područjima.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe.

Ciklona Stephanie poplavila obalu, ekstremna količina kiše na Kvarneru

Jako zonalno strujanje ove zime pogoduje čestim ciklonalnim prodorima u naše krajeve, a još jedna od njih, ciklona koju je berlinski meteorološki Institut imenovao Stephanie, tijekom ponedjeljka sve je naglašenije djelovala na vrijeme u Hrvatskoj, javlja Crometeo.

Tijekom ponedjeljka, do 23 sata, na postajama mreže automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Poljanama, 74 litre po kvadratnom metru. Slijede Kosi 63, Čavle 41, Volosko 40, Cernik 39, Gračac 38, Žminj – Matkići i Opatija 34, Rijeka – Vežica 26 itd. U Dalmaciji je do spomenutog termina najviše palo u Cisti Velikoj, 22 litre po kvadratnom metru.


Dan je na Jadranu obilježilo jugo koje je vrhunac doseglo kasno poslijepodne i navečer.

Zbog juga i valova u prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Lopar- Valbiska, Stinica-Mišnjak i Stinica-Stara Novalja, katamaranske linije Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar- Vela Luka- Ubli i Split- Hvar-Korčula, brodska linija Mali Lošinj-Unije- Susak te brzobrodska linija Split-Vis.

Na Visu puše vrlo jako jugo, a najjači udari prelaze 110km/h. Na Sušcu i Rabu olujni udari juga navečer su prelazili 100km/h. U Splitu su zabilježeni udari do 83km/h, Hvaru 72km/h, a Makarskoj i Zadru do 65km/h.



I sutra kiša, moguć i snijeg!

U kopnenim predjelima prvi dio sutrašnjeg dana bit će oblačan i kišovit, s time da kiša u Gorskom kotaru i Lici može biti izraženija, a tijekom noći i jutra u višim predjelima će biti snijega. Tijekom poslijepodneva oborine će na zapadu stati i navečer će se djelomično razvedriti, u Slavoniji kišovito sve do kraja dana. Na Jadranu djelomice do pretežno sunčano. Na sjevernom dijelu još prijepodne može pasti malo kiše, zatim suho. U Dalmaciji će se kiša zadržati veći dio dana, a na jugu će biti i više oblaka. U većem dijelu unutrašnjosti puhat će slab vjetar sjevernih smjerova. Na jugu Dalmacije će biti umjerenog, mjestimice jakog juga koje će navečer okrenuti na buru. Sjevernije i prema otvorenom moru će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, samo će pod Velebitom biti umjerene, na udare jake bure koja će se prema kraju dana širiti po obali. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 1 do 4°C na kopnu te između 6 i 13°C na moru. U najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje od 4 do 9°C, na istoku Slavonije koji stupanj više, a morske između 11 i 15°C.


Kako javlja Crometeo do srijede popodne na dijelovima sjevernog Jadrana, Velebita i Gorskog kotara može pasti više od 100 litara kiše po kvadratnom metru!

Na kopnu u četvrtak ujutro magla ili niska naoblaka koja će se ponegdje zadržati i veći dio prijepodneva. Nakon njenog razilaženja u cijeloj će zemlji prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz ponajviše malu naoblaku. U kontinentalnoj će Hrvatskoj puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Na sjevernom će Jadranu prijepodne puhati slaba bura i istočnjak koji će popodne okrenuti na jugozapadnjak u jačanju, a u Dalmaciji će nakon jutarnje bure zapuhati slab i umjeren sjeverozapadni vjetar. Zahladit će pa će ujutro temperature na kopnu biti niže nego prethodni dan, od -1 do 2°C, na moru između 4 i 9°C. U kopnenim predjelima danju će temperatura ovisiti o dugotrajnosti magle i niskih oblaka pa će se mjeriti od 5 u maglovitim do razmjerno visokih 11°C u sunčanim predjelima. Na obali i otocima najviša će temperatura iznositi između 11 i 15°C.

Zbog poplava zatvorene brojne ceste

Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste:
D31 Pokupsko- Glina u mjestu Šatornja ( obilazak je županijskim cestama 3229 i 3227 Gornji Viduševac- Topusko)

D36 na dionicama Pokupsko- Žgurić Brdo ( obilazak preko Pisarovine), Blatnica-Kupčina, Koritinja- Šišljavić, Stari Farkašić- Pokupsko Vratečko i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko,
D41 Koprivnica-Križevci u mjestu Reka,
D43 Ivanić Grad-Caginec (obilazak preko Kloštar Ivanića),
D50 Otočac-Čovići (obilazak preko Zalužnice),
ŽC3156 Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu ceste,
ŽC3195 Slatina Pokupska-Prekopa u mjestu Zaloj,
ŽC3225 Vojnić- Perna
ŽC3283 Sisčani- Zdenčec- Štefanje ( obilazak: Štefanje- Draganac- Siščani
ŽC5028 Podhum-Soboli, ŽC3288 Vrbovec-Zelina u mjestu Celine (izlaz iz Vrbovca),
ŽC3208 Letovanci-Madžari
ŽC3154 D36- Lijevi Štefanki
LC31190 Lijevi Štefanki – D36
LC34071 u Husju
LC34133 Zagorje- Modruš- Oštarije
LC59113 Lovinac-Rasoja
LC59049 u mjestu Podastrana
LC31205 Pokupsko- Augustinovec
NC 59078 Rastoka- Smiljan
NC 59079 Bužim- Smiljan
NC D25- Lički Novi- Gospić ( D50)
Obala Ivana Trnskog u Karlovcu
Na državnoj cesti D41 Vrbovec- Križevci zbog poplavljenog kolnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

U Sesvetskim Selima zbog poplavljenog podvožnjaka zatvorena je Letnička ulica, priopćio je HAK.

 

Pročitajte više