"U travnju sijali od sreće, a sada svrstani u smeće"

Foto: AFP

NAKON što je agencija Standard & Poor's srezala kreditni rejting Hrvatske i svrstala nas u "smeće" Blok umirovljenici zajedno (BUZ) poručio je u priopćenju naslovljenom "U travnju sijali od sreće, a sada svrstani u smeće" kako je "smeće" i dosadašnji rad Kukuriku koalicije:

"Nije se baš teško prisjetiti Vladine, a posebno Linićeve euforije kada je u travnju mjesecu kreditna agencija Fitch rejting Hrvatske ipak ostavila izvan one najniže, dakle onu "smeće" koju nam je sada dodijelila jedna druga isto tako u svjetskim okvirima poznata i utjecajna agencija Standard & Poor's. Natjecali su se tada u demonstraciji bahaćenja Čačić i Linić u prosipanju raznih obećanja o nekim velikim investicijama koje će biti zamašnjak za pokretanje gospodarstva. Da od svih najavljivanih investicija nema ništa bilo je mnogima jasno još i tada, a nedavno su i sami jasno kazali kako su u tom segmentu zatajili, ali zato nisu u povećanju porezne presije, bildanju cijena svega i svačega, otpuštanju radnika, ukidanju prava djelatnicima, daljnjem, urušavanju gospodarstva... I sve to pravdajući nekim općim stanjem koji je navodno i u svim drugim zemljama naše regije isti ili sličan ne shvaćajući ili pak ne prihvaćajući da je stanje u Hrvatskoj produkt isključivo njihovog neznanja i nesposobnosti.

Ova ocjena kreditne agencije Standard & Poor's je u stvari i jedna od međunarodnih ocjena rada ove Vlade u prethodnom periodu koji je vrlo sličan i ocjeni koju istoj toj Vladi za dosadašnji rad daju i sami građani Hrvatske. Dakle rad Kukuriku Vlade RH je za ocjenu smeće što drugačijim rječnikom znači da Milanovićeva Vlada nije niti će biti u stanju išta riješiti u interesu svojih građana što znači da joj je rok trajanja istekao. Da je tomu tako svjedoči i nedavno premašena brojka od 350 tisuća nezaposlenih koji će i po samom ministru Mrsiću rasti i u sljedećoj godini, te činjenica da u ovom trenutku nekog ozbiljnog ili čak ikakvog investitora nema na vidiku. Kada prethodnom dodamo i sve slabiju kupovnu moć građana koje će rezultirati daljnjim padom potrošnje, a time i proizvodnje što znači još više otpuštenih radnika onda je jasno da je opće katastrofa doslovno pred vratima.

Kako u svakom zlu ima i nešto dobrog, svrstavajući nas sa kreditnim rejtingom "smeće" svjetsko financijsko tržište nam postaje skoro pa nedostupno odnosno preskupo stoga je krajnje vrijeme da se konačno okrenemo i vlastitim izvorima financiranja. Naravno da će sada sve uči biti uprte u Narodnu banku koja ima priliku pokazati štiti li svojom monetarnom politikom interese Hrvatske ili možda interese nekih drugih centara financijske moći. Sada bi se konačno moglo vidjeti i gdje je sve štednja naših građana, a posebno što se to radi sa tim ogromnim kapitalom kao i kapitalom više mirovinskih fondova.

Zamislite da je bilo dovoljno "pameti" što smo do sada mogli uraditi sa navedenim, a radi o neiskorištenom domaćem kapitalu od preko 150 milijardi kuna!?"
, stoji u priopćenju BUZ-a.

Pročitajte više