UN najavio stroge sankcije: Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu!

Foto: AFP, Google Maps

NA SJEVEROISTOKU zemlje Sjeverna Koreja izvela je podzemnu nuklearnu probu, javljaju tamošnji mediji. U isto vrijeme američki seizmolozi registrirali su potres snage 4,9 stupnjeva po Richteru. U analizama stranih agencija navodi se kako je testiranje ove manje nuklearne bombe samo korak do izgradnje nuklearne bojevne glave "dovoljno male da na raketi dugog dometa ugrozi SAD" 
 
Američka seizmološka služba uspjela je izračunati točne koordinate mjesta na kojem je test izvršen, a koje su novinari Washington Posta pronašli na Google Mapsu. Radi se o istoj lokaciji na kojoj je Sjeverna Koreja već obavila dva nuklearna testiranja, 2006. i 2009. godine.

Štoviše, na Google Mapsu je lokacija čak i obilježena kao "Nuclear test facility" (postrojenje za nuklearna testiranja), dok je cesta koja vodi to te lokacije obilježena kao "Nuclear test road".
 
 
Sjeverna Koreja: Ovo je reakcija na neprijateljstvo 
 
"Ovo je reakcija na nečuveno neprijateljstvo kojeg pokazuje SAD", objavili su danas mediji u Sjevernoj Koreji pojašnjavajući kako upravo SAD želi oduzeti pravo njihovoj zemlji da lansira satelite. Podsjetimo, rezolucijom UN-a pooštrene su sankcije zbog lansiranja nuklearne rakete u prosincu prošle godine.  Međunarodna zajednica reagirala je tada pozivima upućenim Sjevernoj Koreji da odustane od testiranja, no Pyongyang  toga se ne misli držati. 

"Ne prikrivamo činjenicu da su razni sateliti i dalekometne rakete koje ćemo lansirati u sklopu nuklearnog testa visoke razine usmjereni na SAD", poručili su iz Pyongyanga priznavši da su jučer testirali "lakšu, minijaturnu atomsku bombu" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korištene u ranijim testovima 
 
UN: Teško kršenje rezolucije 
 
Nakon što je potvrđena vijest o nuklearnoj probi oglasio se i generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon najavivši izvanrednu sjednicu Ujedinjenih naroda. 
 
"Ovo je težak prekršaj rezolucije UN-a i provokacija koja destabilizira", rekao je glavni tajnik dodajući kako bi Sjeverna Koreja mogla pretrpjeti “ozbiljne posljedice” ovakvog čina. 
 
Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo u utorak novu sjevernokorejsku nuklearnu probu i priopćilo da će se potruditi da poduzme "odgovarajuće mjere" u okviru rezolucije. Deklaracija Vijeća sigurnosti, koju je pročitao južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan, čija zemlja predsjedava Vijećem u veljači, smatra da proba izvršena nekoliko sati ranije predstavlja "jasnu prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti", kao i "ozbiljno kršenje" rezolucija Ujedinjenih naroda.

"Članovi Vijeća sigurnosti odmah će početi raditi na odgovarajućim mjerama u okviru rezolucije", navodi se u deklaraciji.

Ovaj tekst, usvojen nakon hitnih konzultacija u utorak ujutro iza zatvorenih vrata u New Yorku, ne precizira koje bi mjere Vijeće sigurnosti moglo poduzeti.
 
SAD: Klasična provokacija
 
"Riječ je o klasičnoj provokaciji" službeni je stav Bijele kuće o testiranju u Sjevernoj Koreji, dok je Barack Obama pozvao sve saveznike na razumno ponašanje i obećao da će Sjedinjene Američke Države zaštiti sve svoje saveznike, koji se nađu pod bilo kakvom prijetnjom.
 
"Okretanje naoružanju masovnog uništenja, Sjevernoj Koreji neće donijeti ničeg dobrog, a narod te zemlje će odvesti u još veću izolaciju“, poručio je Obama prenosi Agencija Anadolija. 
 
Bildt: Na Sjevernu Koreju može utjecati jedino Kina
 
Švedska i Španjolska danas su osudile sjevernokorejsko nuklearno testiranje. Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt naglasio je kako na Sjevernu Koreju može utjecati jedino Kina i zato je stav te zemlje od izuzetne važnosti kada je u pitanju sjevernokorejsko nuklearno testiranje.  
 
Agencija Anadolija prenosi kako je Bildt upozorio da je posljednji potez Sjeverne Koreje provokativne prirode, te naglasio da je današnja posjeta sjevernokorejskog veleposlanik švedskom Ministarstvu vanjskih poslova otkazana.
 
EU i NATO osudili nuklearno testiranje
 
Europska unija (EU) i NATO oštro su osudili nuklearno testiranje koje je jučer provela Sjeverna Koreja, naglašavajući kako je taj neodgovorni potez velika prijetnja miru i stabilnosti u regiji, javlja agencija Anadolija.

"Neodgovorni potez Sjeverne Koreje teška je prijetnja miru i stabilnosti čitave regije, a napori u smjeru proizvodnje oružja za masovno uništenje izazov su Vijeću sigurnosti UN-a i čitavoj međunarodnoj zajednici", priopćeno je iz NATO-a. Sjevernokorejsko nuklearno testiranje ocijenjeno je provokativnim, a NATO je pozvao službeni Pjongjang da odmah prekine sa provokativnim potezima i počne sa primjenom regulativa međunarodnog prava.

Europska unija je, u pisanom priopćenju, osuđujući posljednje testiranje Sjeverne Koreje, optužila tu zemlju za prijetnju stabilnosti  Korejskom poluotoku i sjeveroistoku Azije.

Pročitajte više