Udruga Franak: Senzacionalistički napisi o odrješenju banaka u Mađarskoj od krivnje su besmisleni

Foto: Ilustracija

IZ UDRUGE Franak poručuju kako su "senzacionalistički napisi o odrješenju banaka u Mađarskoj od krivnje - besmisleni" te kako se može povući paralelu i reći da niti u Republici Hrvatskoj banke nisu krive za rizike promjene tečaja, ali su zato krive za neupozoravanje potrošača na rizik koji donosi pojedina valutna klauzula koja je drugačija od valutne klauzule euro.

"Udruga Franak odbacuje senzacionalističke napise o odrješenju banaka od krivnje u Mađarskoj. Mađarski Vrhovni sud odlučio je da neće unaprijed presuditi je li valutna klauzula ništetna ili nije, nego je odlučio da je općenito valutna klauzula legalna i da banke nisu krive za rizike promjene tečaja. Vrhovni sud u Mađarskoj nije donio odluku niti o jednom pojedinačnom sudskom procesu, u kojem razlog za proglašenje valutne klauzule ništetnom nije i neće biti jednak u svakome procesu. Možemo povući paralelu i reći da niti u Republici Hrvatskoj banke nisu krive za rizike promjene tečaja, ali su zato krive za neupozoravanje potrošača na rizik koji donosi pojedina valutna klauzula koja je drugačija od valutne klauzule euro.

U skladu s time Udruga Franak naglašava nedavnu odluku Vrhovnog suda u Austriji koji je odlučio da je valutna klauzula švicarski franak ništetna u jednome konkretnom sudskom sporu, zbog toga što banka nije upozorila klijente na specifični rizik koji predstavlja valutna klauzula CHF.

Nedavno je i crnogorski drugostupanjski sud proglasio pravomoćnom presudu po kojoj nije dopušteno istodobno ugovoriti valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu.

Sudac Radovan Dobronić presudio je da je valutna klauzula CHF ništetna prije svega zbog toga što banke nisu upozorile klijente na slobodno kretanje tečaja CHF-a na svjetskom tržištu, jer se radi o jednoj od valuta u koju svi ulagači i poduzetnici bježe u trenucima svjetskih kriza.

Dakle, odluka Vrhovnoga suda u Mađarskoj nema nikakve veze s kolektivnim sudskim procesom u Republici Hrvatskoj i nema nikakve veze s pojedinačnim sudskim sporovima koji se vode pred mađarskim sudovima. Čak je taj sud odlučio da pojedini niži sud u slučaju proglašenja valutne klauzule ništetnom mora pronaći načina da ugovor ostane i dalje važeći na temelju promjene ugovornih odredaba - nije li to baš ono što je presuđeno u našem kolektivnom sudskom procesu.

Udruga Franak"

Pročitajte više