Milorad Pupovac: Od Tuđmanovog Srbina, Sanadera pa do "suhog zlata" Plenkovića

MILORAD PUPOVAC dio je svake vlasti od parlamentarnih izbora 2003. godine, kada je stupio na snagu Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, koji je stvorio osam zagarantiranih zastupničkih mjesta za predstavnike nacionalnih manjina, od čega su tri uvijek bila rezervirana za predstavnike Srba. 

Najnerazvijeniji krajevi u Hrvatskoj su oni gdje su Srbi većina

Ključno pitanje svakako je ono je li Pupovčevo sudjelovanje u vladi Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića te na kraju one Andreja Plenkovića zaista pomoglo Srbima u Hrvatskoj? Vanjski dojam je kako je ova manjina za vrijeme Pupovca izgradila niz institucija, kao i da se pomoglo u izgrađenosti te obnovi mnogih domova, no dojam je jedno, a činjenice su drugo. 

Sredine u kojima su Srbi, povijesno, u značajnoj mjeri nastanjeni i dalje predstavljaju najnerazvijenije krajeve u Hrvatskoj. Srpsko narodno vijeće kao nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, na čijem je čelu Pupovac, na to upozorava već godinama. I to za iste stvari.  

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća (SNV) prihvatila je prošle godine Deklaraciju o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj, u kojoj se upozorava da deset najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj čine one u kojima su Srbi većina. 

Siromaštvo i govor mržnje

Mnogi od tih krajeva i dalje su bez struje i vode te bez održavanja i obnavljanja puteva i cesta. Socijalna isključivost i siromaštvo i dalje su najveći problemi ove nacionalne manjine. Isto to tijelo svake godine upozorava i na porast govora mržnje prema toj nacionalnoj manjini. Iz godine u godinu. Opravdano je postaviti pitanje koliko im je u tome, svojim političkim radom, pomogao Pupovac? Krenimo redom. 

Od samostalnosti Hrvatske pa do danas samo dvije osobe dominantno predstavljaju srpsku manjinu u Hrvatskoj. Prvi je svakako Vojislav Stanimirović devedesetih, da bi Pupovac 2000-ih preuzeo primat. Djelovanje Pupovca u posljednjih četvrt stoljeća dokazuje da je u Hrvatskoj moguće neprekidno političko egzistiranje u političkoj eliti Hrvatske i to kroz sasvim različite političke opcije i izborne modele.

Pupovac je rođen 1956. godine u selu Donje Ceranje kod Benkovca. Studij filozofije i lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je 1979. godine, dok je 1983. godine na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani obranio magistarski rad. Od 1982. godine zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranio je 1986. godine. 

Pupovac je bio za konfederalnu Jugoslaviju

Već krajem osamdesetih je politički aktivan. Prvotno kroz stranku Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), a koja je osnovana 1989. godine kao jugoslavenska politička stranka lijevog usmjerenja te se zalagala za demokratsku transformaciju Jugoslavije konfederalnog tipa. 

Nakon pobjede HDZ-a Franje Tuđmana, osamostaljivanja Hrvatske te početka rata, Pupovac napušta politiku opstanka Jugoslavije. Pupovac je ranih devedesetih bio među onima koji su pokušali spriječiti oružanu pobunu hrvatskih Srba te je apelirao na srpsko stanovništvo da odustane od tzv. Balvan revolucije. Nije u tome bio pretjerano uspješan. 

Što se tiče političkog djelovanja, Pupovac je devedesetih bio član Lige socijaldemokrata pa Socijaldemokratskog saveza Hrvatske pa član Srpske demokratske stranke. Pupovac je osnivač i Srpskog demokratskog foruma, da bi početkom 1995. godine sudjelovao i u osnivanju Samostalne srpske stranke (SSS). 

Pupovac je devedesetih imao nadimak "Tuđmanov Srbin"

Tijekom devedesetih Pupovac je imao ulogu umjerenog, razumnog i civiliziranog Srbina koji se isticao zajapurenoj masi srpskih huškača s obje strane granice. Tu ulogu igrao je dobro, što je je registrirala međunarodna zajednica, ali i Franjo Tuđman. Prvi saborski mandat ostvario je preko Akcije socijaldemokrata (ASH) i to 1995. godine preko posebne liste za manjine u petoj izbornoj jedinici. 

Pupovac je i tada igrao za HDZ. Naime, ono što se zaboravilo je da je upravo zastupnički glas Pupovca 1997. godine bio presudan da se parlamentu dao stari NDH naziv Hrvatski državni sabor. Pupovac je naime glasao za Tuđmanove ustavne promjene te dobio nadimak "Tuđmanov Srbin". 

S Račanom u ratu jer ovaj nije pristajao na financijske ustupke

Srpske političke stranke ujedinile su se 1997. godine te promijenile naziv u Samostanu demokratsku srpsku stranku (SDSS), a osnivanjem SDSS-a završava Pupovčevo političko lutanje. 

Prvi predsjednik SDSS-a bio je Stanimirović, osoba koja je rat provela u okupiranom Vukovaru te koja je podupirala oružanu pobunu. Pupovac je kao njegov zamjenik bio protuteža. Pupovac osim po tome što nije zagovarao oružanu pobunu, rat je proveo u Zagrebu i to kao lojalan poretku u Hrvatskoj. 

U vrijeme vlasti Račanove koalicije tražio je financijske ustupke, na koje mu Račan nikada nije pristao, zbog čega ga je Pupovac često kritizirao u medijima. Navodno se u te četiri godine vlasti Pupovac samo jednom sastao s Račanom. Sve te ustupke dat će mu Ivo Sanader 2003. godine. 

Prva prava ljubav bila je ona prema Ivi Sanaderu

"Hristos se rodi", odnosno čestitka Ive Sanadera, tada aktualnog premijera, jedna je od najznačajnijih političkih izjava Hrvatske, a do te izjave, odnosno čestitke, moralo se poklopiti više stvari. Prvo je stupanje na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je garantirao osam parlamentarnih mjesta za manjine. Drugo je da su za srpsku manjinu osigurana tri mjesta, kao i da ih je osvojio SDSS.

Treće, najznačajnija je činjenica da je tada Hrvatska započela proces pridruživanja Europskoj uniji te da Bruxelles nije blagonaklono gledao na Sanaderovu nacionalističku kampanju iz 2003. godine te ideju da HDZ preuzme vlast s desno radikalnim HSP-om. 

Na iznenađenje mnogih, Sanader za koalicijske partnere bira manjine te dolazi kao premijer i šef HDZ-a na domjenak Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu kako bi čestitao Božić pravoslavnim vjernicima. Dolazak Sanadera na taj događaj Pupovca definitivno lansira u prvi red hrvatske politike, gdje se nalazi i danas. 

Manjine, uključujući SDSS, su partneri i u drugoj Sanaderovoj vladi, onoj iz 2007. godine, a tada član SDSS-a Slobodan Uzelac postaje i potpredsjednik vlade. Vrijeme je to približavanja Hrvatske Bruxellesu te definitivno HDZ-ovo napuštanje desne radikalne politike.  

Lojalan partner HDZ-u čije je greške nazivao - nespretnostima

Pupovac se pokazao kao lojalan partner. Neke Sanaderove poteze, koji su nagovještavali pravu prirodu njegove vlasti, nazivao je "nespretnostima", a, primjerice, političko puštanje Branimira Glavaša iz pritvora slučajem za koji je "očito teško bilo pronaći najspretnije rješenje." 

I nakon Sanaderova odlaska Pupovac ostaje uz Jadranku Kosor pod izlikom da je bitno da Hrvatska završi pregovore s Europskom unijom i da se uvede Hrvatska u EU. Pupovac u to vrijeme nije puknuo pod pritiskom šefa SDP-a Zorana Milanovića i tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića da se raspišu izvanredni izbori, a nakon Sanaderove ostavke. 

Pupovčevo kalkuliranje u toj situaciji se pokazalo ispravnim jer je Kosor kao premijerka uspjela završiti pregovore s Europskom unijom te je potpisala pristupni ugovor. Da su održani izbori i da se moralo čekati novu vladu, taj proces bi vjerojatno bio odgođen. 

Milanoviću je zamjerao mali broj fotelja za ljude iz njegove stranke

Nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije koju je predvodio Zoran Milanović, mijenja se i uloga Pupovca i SDSS-a, iako je upravo SDSS odmah nakon izbora dao potpise podrške Milanoviću za dobivanje mandata za sastavljanje vlade. 

"U HDZ-ovoj vladi Srbi su imali jedno mjesto potpredsjednika vlade, jednoga državnog tajnika, pet ili šest pomoćnika ministara, savjetnike, direktore pojedinih uprava i slično, dok je u vladi Kukuriku koalicije bio samo jedan pomoćnik ministra - Boris Milošević u Upravi za manjine te nekoliko savjetnika", govorio je Pupovac u izbornoj kampanji nakon završetka mandata Zorana Milanovića. 

To razdoblje Kukuriku koalicije od 2012. do 2015. godine obilježio je ozbiljan sukob između tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i Pupovca. Naime, Index je početkom 2012. godine pisao o aferi Zamporion, odnosno o milijunskim isplatama iz Hrvatskog društva skladatelja preko ZAMP-a. Josipović je jedan od utemeljitelja ZAMP-a, a velik novac išao je njegovom obiteljskom prijatelju i to bez natječaja.  

Josipović mu prišio etnobiznis zbog afere Zamp

Josipović se javno žalio da su istraživački članci koji su izlazili na Indexu "besmislice i plod mašte" te je iskoristio privilegiju da potpisnika tih članova nazove kao predsjednik države da bi mu rekao kako piše - strašno.  

No, dio članaka o aferi Zamporion imao je i tjednik Novosti, koji izdaje SNV. Za razliku od Indexa gdje se Josipović obračunavao s novinarima, u slučaju Novosti odlučio se obračunati s Pupovcem. Javno je tako napao Pupovca, kazavši za njega da je "etnobiznismen" i to u pismu tjedniku Novosti kao reagiranje na pisanje o aferi Zamp.  

Predsjednik Josipović tada je rekao da je Pupovac reketario sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike financijske prihode iz proračuna. 

"Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba, kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega", rekao je za njega Josipović. Pojam etnobiznismena koji se veže uz Pupovca zaživio je do danas i to kroz izjave krajnje desnice. 

Pupovac nije isključivao savez s Karamarkom

U izbornoj kampanji koja je dovela do pobjede HDZ-a koji je tada vodio Tomislav Karamarko te Mosta Bože Petrova, Pupovac je najavljivao kako će biti neopredijeljen, točnije da ne isključuje koaliciju s Karamarkom, već da je spreman na razgovor. 

S druge strane, Pupovac je Milanoviću zamjerao da njegova vlada nije davala dovoljno novca potrebnog za osnovnu komunalnu infrastrukturu, obnovu vodovoda, obnovu cesta, za elektrifikaciju, za uređenje društvenih domova po selima gdje je u većini srpska manjina. U toj političkoj kampanji Pupovac je jasno dao do znanja kako će se ponašati prema bilo kojoj vlasti u Hrvatskoj. 

"Pitaju nas hoćemo li s lijevima ili desnima, a mi kažemo, mi smo u nekim stvarima ljeviji od onih koji sebe nazivaju lijevima, ali mi ćemo najprije s drugim manjinama - Talijanima, Romima, Česima, Mađarima, Bošnjacima ili Albancima, tko već bude, stvoriti takav savez da imamo u saboru šest, sedam ili svih osam zastupnika nacionalnih manjina", izjavio je Pupovac 2015. godine.

Pupovac predložio savez HDZ-a i SDP-a

Ni Karamarko, a ni Petrov, nakon izborne pobjede, nisu bili skloni savezu s manjinama. Pupovac je optuživao HDZ da preko branitelja i ćirilice pokušavaju osvojiti vlast, dok je Karamarko javno govorio da savez Pupovca sa Sanaderom, a kasnije s Kosor bio ponižavajući za HDZ. Činjenica jest, isto tako, da je tadašnji Karamarkov HDZ poticao mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Unatoč tome svemu, 2015. godine, Pupovac je zagovarao vladu u kojoj bi bili SDP i HDZ, odnosno tražio je da se Milanović i Karamarko dogovore o podjeli, a sve kako se ne bi ponavljali izbori. Ta ideja, nikada nije prošla. Nakon pada vlade Karamarko - Petrov, Pupovac se počinje približavati Andreju Plenkoviću koji je tada predstavljen kao umjeren europski političar. 

Pupovčeva druga velika ljubav bio je "suho zlato" Plenković

"Takvi kao Plenković plaćaju se suhim zlatom", rekao je Pupovac za Plenkovića u vrijeme dok se formirala većina za prvu Plenkovićevu vladu. S druge strane, Milanoviću je javno zamjerao da njegov SDP nije dovoljno lijevo. Za Pupovca je od početka Plenković bio "čovjek koji ne proizvodi konflikte već okuplja", a Milanović njegova suprotnost. 

Dolazak Plenkovića dogodio se za Pupovca u najboljem trenutku. Naime, predsjednica je u to vrijeme bila Kolinda Grabar Kitarović, koja je Pupovcu uputila javno pismo u kojem je doslovno stajalo kako su Srbi sami krivi za val mržnje jer provociraju. Vrijeme je to i prosvjeda, razbijanja ćiriličnih ploča, uzleta Zlatka Hasanbegovića i drugih radikalnih političkih struja. 

Pupovac: Plenković je najzaslužniji u generaciji

Plenković je jasno govorio kako njegova "vlada osuđuje ustaške zločine", a na početku svog mandata ta je vlada bila zaslužna za uklanjanje ploče s ustaškim natpisom u Jasenovcu i to nakon višemjesečnog odugovlačenja. Pupovac je u posljednjih osam godina bio najpouzdaniji Plenkovićev partner. U svim korupcijskim aferama koje su dobrano tresle Plenkovićevu vladu, ali i HDZ, Pupovac je gotovo svakog puta ponavljao jednu te istu stvar: Vjerujem Plenkoviću! 

Ništa bolje ne opisuje odnos Pupovca i Plenkovića od epizode kada je ovaj šef HDZ-a pronašao novčić u tradicionalnoj božićnoj česnici tijekom tradicionalnog domjenka u SNV-u 2022. godine. 

"Pa zaslužio je jer je on sasvim sigurno među najzaslužnijima u generaciji koja je doprinijela tome da Hrvatska dosegne ovako duboku i potpunu integraciju u Europsku uniju", rekao je Pupovac o Plenkoviću. Na taj isti domjenak nije bio pozvan predsjednik Milanović. 

Milanović: Pupovac nije Srbin, nego sitni lopov, beznačajni profiter

"Pupovac nije Srbin, on je običan sitni lopov, beznačajni profiter", tim je riječima predsjednik Milanović u svom mandatu opisao Pupovca, dodavši i to da Pupovac "krade iz hrvatskog proračuna". Nakon te izjave bilo je i više nego jasno da će se Pupovac još više vezati uz Plenkovića i HDZ. No, je li ljubav bila uzvraćena? 

Jačanjem Domovinskog pokret,a čiji je jedini uvjet uspostave vlasti bio onaj da u toj vlasti ne percipira SDSS, odnosno Pupovac, za Plenkovića na kraju nije bio poseban problem kako bi formirao svoju treću vladu. Isti taj Plenković nije se u povijesti pretjerano obzirao ni kada su članovi Domovinskog pokreta članove SDSS-a u saboru nazivali - teroristima. 

Desnici je već godinama Pupovac na tapeti i glavni krivac za probleme u državi. Oni mu već godinama zamjeraju da se nikada nije točno odredio prema pitanju je li Republika Srbija uopće bila agresor u Domovinskom ratu te izjavu da je Oluja bila samo etničko čišćenje. 

Od Vučića do Dodika 

Zamjeraju mu isto tako prisan odnos s četničkim huškačem, aktualnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Štoviše, Pupovac je nekoliko puta i sudjelovao u igrokazima srpskog predsjednika, kao što je onaj oko navodno zabranjenog posjeta Vučića ustaškom logoru Jasenovac. 

Isto tako Pupovac je odlazio na proslavu nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.Tu proslavu Ustavni sud BiH proglasio je neustavnom, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

"Moje prisustvo nije imalo politički karakter ni karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH", odgovarao je u svom stilu Pupovac. Plenković ga je tada branio, kazavši da Pupovac nije ondje otišao kao član parlamentarne većine nego kao predsjednik SNV-a. 

No, činjenica je da Srbi kao manjina i dalje imaju manje-više iste probleme već godinama, a to su prije svega siromaštvo i socijalna isključenost. Isto tak, činjenica je da se srpska manjina prema novom popisu nalazi ispod jedne trećine te više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma kojim se služe pripadnici srpske nacionalne manjine.

Srbi se kažnjavaju zbog SDSS-a koji je dio svake vlasti?

"Kada SDSS pristane na političku suradnju s vladajućima, posebno ako je većina rubna, etnička netolerancija pretvara se u političku, s obzirom na to da se SDSS optužuje za cjelokupne slabosti vlade pa se koriste izrazi poput, na primjer, ‘trgovačke hrvatsko-srpske koalicije’ ili krilatice da smo ‘etnobiznismeni’. Svakome kome ne želim dobro, poželio bih da bude ta vrsta biznismena", kazao je Pupovac sredinom prošle godine na skupu "Srbi u Hrvatskoj - Aktualni položaj i glavne programske aktivnosti", prihvaćajući, valjda, tako svoj dio odgovornosti. 

Pročitajte više