Udruga Franak nije zadovoljna: Ne odustajemo od prosvjeda

Screenshot: HRT

"OVA ODLUKA Vlade nije dovoljna da odustanemo od prosvjeda", poručio je u razgovoru za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo" Božo Ivošević iz Udruge Franak.

> Milanović: Fiksiramo tečaj franka na 6,39 kuna, trošak će snositi banke

> Predsjednik HUB-a Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama

"Mi ćemo svakako razmotriti ovaj prijedlog Vlade. Ali rok mi je nejasan: tečaj će se fiksirati na godinu dana, a ovo je izborna godina, što znači da bi se našim problemom početkom 2016. godine mogla baviti neka druga Vlada", kaže Ivošević.

Predstavnik Udruge Franak dodaje da je trenutno stanje neodrživo, usprkos Vladinoj vatrogasnoj mjeri. "Mi sada imamo kamatnu stopu 3,23 uz tečaj od 6,39 kuna. Kamate jesu nešto niže, ali je tečaj otišao gore za nekih 80 posto od tečaja po kojem smo dobivali naše kredite od banaka", kaže Ivošević.

Očekuju da Vlada usvoji njihove zahtjeve do kraja mjeseca

Za Udrugu Franak je, tvrdi Ivošević, fiksiranje tečaja prihvatljivo samo kao privremena mjera. Poručuje kako od Vlade očekuju da se do 1. veljače usvoje njihovi zahtjevi, te da se isti provedu do 1. ožujka ove godine. "Tražimo dugoročno sistemsko rješenje za ove probleme jer o njima progovaramo još od 3. kolovoza 2011. godine kada je Udruga Franak osnovana", kaže Ivošević.

"Mi od Vlade tražimo i očekujemo da se napravi konverzija naših kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja kredita, tražimo da nam kamata bude kao na početku, tražimo povrat preplaćenih sredstava, moratorij odnosno zabranu ovrha i deložacija za sve korisnike kredita u francima do odluke Vrhovnog suda koju očekujemo uskoro i tražimo da se odredi metodologija fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju", izjavio je Ivošević.

Ne odustaju od prosvjeda

Što se tiče najavljenih prosvjeda, Ivošević je rekao da će Udruga Franak pratiti razvoj situacije i razmotriti ovu odluku Vlade, ali naglasio je da najavljeno fiksiranje tečaja nije dovoljno da odustanu od akcija koje pripremaju.

"Mi smo pokrenuli mobilizaciju simpatizera i članstva, pokrenuli smo prikupljanje članarina i donacija, kao i donacija u uslugama, primjerice prijevoza za dolazak u Zagreb. Imamo potporu Udruge Blokirani i Živog zida. Ovo je prilika da se naši problemi konačno riješe i na tome ćemo inzistirati", kazao je Ivošević.

Pročitajte više