Udruga Roda organizira završnu konferenciju projekta "Trudna na poslu - STOP diskriminaciji majki na tržištu rada"

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGA Roda - Roditelji u akciji organizira završnu konferenciju projekta "Trudna na poslu - STOP diskriminaciji majki na tržištu rada" koja će se održati danas u Saboru.

Cilj konferencije je okupiti dionike, predstavnike institucija, civilnog društva, sindikata, poslodavaca i ostale zainteresirane te nakon izlaganja panelistica kroz diskusiju potaknuti donošenje prijedloga preporuka za smanjenje diskriminacije trudnica i majki na tržištu rada. Projekt je, poručuju iz udruge, potvrdio da su žene u reproduktivnoj dobi diskriminirane na različite načine, a neki od najčešćih oblika su kada poslodavac ispituje ženu o obiteljskom statusu prilikom razgovora za posao ili je odbija zaposliti jer je trudna ili planira trudnoću.

Premještanje trudnice ili majke po povratku s rodiljnog dopusta na drugo, manje zahtjevno i slabije plaćeno radno mjesto te na radno mjesto udaljenije od mjesta stanovanja također su česti oblici diskriminacije. Neki poslodavci ne dopuštaju trudnicama odlaske na liječničke kontrole i pretrage za vrijeme radnog vremena, ne odobravaju korištenje bolovanja radi bolesti djeteta, ne nude im mogućnost edukacije, usavršavanja, treninga i sl. Od svih oblika diskriminacije najčešći su neproduljivanje ugovora na određeno, iako je prije trudnoće/rodiljnog dopusta poslodavac radnici godinama obnavljao takav ugovor, te otkaz ugovora o radu iako potreba za tim radnim mjestom ne prestaje.

Kroz projekt je uočeno da zakoni također diskriminiraju žene na različite načine zbog čega žene nerijetko imaju osjećaj da su kažnjene zbog majčinstva (niske rodiljne naknade, niži dohodak zbog korištenja bolovanja zbog bolesti djeteta, manje je plaćena ako se koristi stankom za dojenje, teže ostvaruje uvjete za odlazak u mirovinu, a mirovina je niža što je veći broj djece za koje je žena koristila rodiljni dopust).

Pročitajte više