Uhićen Ivica Babić, predsjednik liječničkog sindikata!

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uhićen je navodno zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida.

Policajaci iz PNUSKOK-a obavili su pretragu Babićeva stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici. Pretraga stana završena je nešto prije 12,30 sati, nakon čega je Babić u pratnji troje istražitelja prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Odvjetnik Umičević: Babića navodno terete za ratno profiterstvo

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić navodno je osumnjičen za kazneno djelo prijevare povezane s ratnim profiterstvom, kaže njegov branitelj Milenko Umičević koji očekuje da će Babić, nakon saslušanja u policiji, večeras biti predan pritvorskom nadzorniku, a sutra nadležnom tužiteljstvu.

"Za sada ne znam što se točno mojem branjeniku stavlja na teret, no neslužbeno se govori o prijevari povezanoj s ratnim profiterstvom. On je sada u PNUSKOK-u i najvjerojatnije će biti predan pritvorskom nadzorniku", rekao je Hini Umičević.

On očekuje da će tužitelji zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Babića ispitati sutra, te da će se tada znati hoće li za njega tražiti istražni zatvor.

Uhićen jutros u Virovitici

Babića su policajci iz PNUSKOK-a uhitili jutros u Virovitici, gdje živi i radi, a pretraga se obavljala u njegovoj nazočnosti. Na upit novinara o čemu se radi, Babić nije želio ništa odgovoriti.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Babića je početkom godine čelnik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić javno prozvao da je lažni invalid Domovinskog rata. Tvrdio je da se Babić u ratu izlazeći iz vozila Hitne pomoći poskliznuo i pao te lažirao medicinsku dokumentaciju na temelju koje je postao 40-postotnim invalidom.


Neslužbeno od izvora bliskog virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, doznaje se da nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju. Isti izvor je rekao da je krim-policija već prije dolazila u virovitičku bolnicu.

U Hrvatskom liječničkom sindikatu nisu htjeli komentirati Babićevo uhićenje jer o njemu nemaju nikakvih saznanja.

Iz virovitičke policije Indexu su rekli kako danas nisu imali postupanja, te da se navedena osoba ne nalazi u njihovim prostorijama.

"Vezano uz Vaš upit, odgovaramo da državno odvjetništvo ne potvrđuje uhićenja. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će pravovremeno objaviti informacije koje će moći u vezi s predmetom", poručili su Indexu iz ureda općinske Državne odvjetnice u Zagrebu.

U siječnju 2004. Nacional je objavio da je Babić lažni invalid!

Spomenimo, kako je Nacional prije točno 10 godina, u siječnju 2004. godine objavio kako je Ivica Babić lažni ratni vojni invalid! Nacional je stekao uvid u dokument na tridesetak stranica iz kojih se vidi kako je Babićev status invalida sumnjiv!

"Nejasno je zašto je Babiću priznata 40-postotna invalidnost zbog manje očne mane kad zakon potpunu sljepoću stavlja u kategoriju 33-postotne invalidnosti. Babić je 1996. uputio novi zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma, tvrdeći da ima "neurološke i ortopedske ispade i da mu je zdravstveno stanje pogoršano" no taj mu je odbijen Ivica Babić proveo je godinu dana na fronti, od 23. studenoga 1991. do 23. studenoga 1992. Bio je liječnik na bojišnici i referent sanitetske službe prve pješačke bojne 127. brigade HV. U okolici Pakraca, u mjestu Dragović, 8. siječnja 1992. teško je ozlijedio oko i lice prilikom izlaska iz sanitetskog vozila. Legenda kaže da je pao i udario glavom u podlogu, ali ne zna se kakvu. Iz tog razdoblja postoji samo jedan liječnički nalaz i pregled kod okulista, koji je ustanovio uglavnom samo dioptriju", pisao je Nacional.

Ostojić: O Babićevu uhićenju doznao sam iz medija

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića doznao iz medija.

"Pričekajmo što će reći nadležna tijela", kratko je odgovorio ministar Hini upitan za komentar uhićenja predsjednika sindikata koji je prošle jeseni vodio dvomjesečni štrajk liječnika.

Babić je uhićen jutros u Virovitici, prema neslužbenim informacijama zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida. Policajaci iz PNUSKOK-a obavili su pretragu Babićeva stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici.

Matijašević: Je li postupanje prema Babiću vezano za djelovanje sindikata?

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, u čiju je središnjicu učlanjen Babićev Hrvatski liječnički sindikat, sumnja da je današnja policijska akcija vezana uz Babićevo sindikalno djelovanje.

"Ne mogu se oteti dojmu da je rigidno postupanje policije prema Babiću vezano za djelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata, s ciljem da se dodatno oteža sindikalno djelovanje u Hrvatskoj", izjavio je Matijašević Hini.


Ako se sumnja da je Babić lažirao invalidnost, nije bilo potrebno njegovo privođenje i pretres stana. Policija je mogla postupiti i na drukčiji način, pogotovo jer nije provodila takve akcije ni u slučajevima gospodarskog kriminala u kojima je počinjena znatno veća šteta od navodnog lažnog invaliditeta, ustvrdio je Matijašević.

Gabrić o uhićenju Babića: Zašto su šutjeli svi oni koji su znali da je Babić lažni invalid?

"Napokon je pravna država počela djelovati", prokomentirao je danas predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić vijest o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, kojeg je Gabrić nedavno optužio da je lažni ratni vojni invalid.

Gabrić, po struci oftalmolog, nedavno je ustvrdio da Babić ima urođenu slabost oka, te ga prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tijekom Domovinskog rata.

"Postavlja se pitanje zašto su šutjeli svi oni koji su znali da je Babić lažni invalid - ministri zdravstva i branitelja, liječnici u Komori i Hrvatskom liječničkom sindikatu. Svi su oni branili Babića, a mene optuživali da ga prozivam na boljševički način", izjavio je Hini Gabrić.


Po njegovim tvrdnjama, sindikat je Babića izabrao za predsjednika jer su mogli njime manipulirati, a on je za njih obavljao "prljave poslove". Kako takav čovjek može braniti časnu liječničku struku, pita predsjednik Nacionalnog foruma.

U dokumentaciji na temelju koje je Babić 1996. dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je kako je 1992. za vrijeme rata pao i ozlijedio oko, no Gabrić koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je Babić tada samo pao i ogrebao lijevu stranu lica.

Iako je Babić nedavno izjavio medijima kako na ime invalidnine prima svega oko 230 kuna mjesečno, Gabrić je rekao da raspolaže podacima kako to nije ni blizu onome što je Babić uprihodovao do 2001. godine.

Raspolaže, kaže, informacijama da je Babić "do 2001. dobivao invalidninu od oko 800 kuna te doplatak za svako od troje djece od po 750 kuna. Dobivao je i jednokratne pomoći i dionice te je oslobođen poreza i prireza na dohodak, u skladu s postotkom invalidnosti. U mirovinu bi trebao ići po vojnim propisima i sa činom shodnom obrazovanju".

"Iskoristio je sve što je mogao izmišljajući povredu. Da se povreda oka i dogodila u ratu, na temelju nje je mogao dobiti najviše 25, a ne 40 posto invalidnosti", tvrdi Gabrić.

Nedavno je izjavio i da je Babićev slučaj rezultat udruženog pothvata lažiranja medicinske dokumentacije na prvostupanjskoj i drugostupanjskoj razini utvrđivanja invaliditeta, a potom i reviziji.

"Tko su ti ljudi koji su ga štitili. Gdje su sad Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Komora i ministri zdravlja. Kako ih nije sram da su se, radi svojih interesa, povezali s takvim čovjekom", pita Gabrić.

Linić poručio da se ne bavi liječnicima

Ministar financija Slavko Linić, koji je bio u žestokom sukobu s Babićem zbog zahtjeva Liječničkog sindikata da im se kroz naknade za dežurstva i pripravnost znatno povećaju plaće, nedavno je ustvrdio kako je Babić vodio liječnike u štrajk iako je primao po 34.000 kuna plaće.

Neki mediji su pak objavili da je Babić lani, u vrijeme dok je još vrijedio bivši kolektivni ugovor koji je sud proglasio ništetnim, primao neto plaće između 28.500 i 36.000 kuna.

Linić je danas povodom Babićeva uhićenja poručio da se ne bavi liječnicima, već samo pokušava saznati kako je moguće da dodaci na plaće mogu nekim liječnicima omogućiti dvostruko veće plaće od plaće predsjednika Vlade, pa gotovo i od predsjednika Republike.

"Očito da u tom odnosu nije sve u redu i to je razlog da želimo Vladi dostaviti podatke oko obračuna plaća i načina plaćanja, da vidimo gdje je problem u platnom sustavu", rekao je Linić. Dodao je kako će sve biti jasnije kada u potpunosti profunkcionira Centralni obračun plaća.

Pročitajte više