Ukrajina se sjeća Staljina: Održana komemoracija velike gladi

Foto: FAH

UKRAJINSKI  predsjednik Petro Porošenko u subotu je sudjelovao na komemoraciji velike gladi koja je harala Ukrajinom tijekom Staljinova razdoblja i naglasio povijesnu paralelu sa sadašnjim sukobom s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Porošenko je u pratnji premijera Arsenija Jacenjuka i nekoliko članova vlade položio vijenac pred spomenikom posvećenom gladi koju su trpili milijuni seljaka tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća. Tada je seljacima oduzimana ljetina kako bi ih se prisililo da se odreknu zemlje i uđu u kolhoze, a najviše je stradala žitom najbogatija Ukrajina.

"Tada je neproglašeni, ali pravi rat vođen protiv Ukrajine", rekao je Porošenko i usporedio tu situaciju sa sukobom ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika koji na istoku zemlje traje duže od sedam mjeseci. "Oni ponavaljaju zločinačka djela iz vremena Holodomora".

Kijev i Zapadnjaci optužuju Rusiju da podržava separatiste, što Moskva stalno opovrgava.

Velika glad u Ukrajini tijekom 1932. i 1933. ili Holodomor odnijela je više milijuna života i ostavila duboki trag u sjećanjima. Većina povjesničara danas se slaže da je režim tadašnjeg sovjetskog diktatora Josifa V. Staljina umjetno izazvao veliku glad zbog čega su umrli milijuni ljudi.
 

Pročitajte više