Ulazimo u četvrtu godinu negativnih rezultata: Industrijska proizvodnja u srpnju pala za 5,5 posto



ZA GOSPODARSKE vijesti iz Hrvatske već duže vrijeme postoji samo negativan predznak pa je tako malo koga iznenadila činjenica da su i u srpnju nastavljena negativna kretanja u industrijskoj proizvodnji. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku za mjesec srpanj industrijska proizvodnja zabilježila je pad po istoj stopi kao i prethodni mjesec, od 5,5 posto godišnje. Manji je i broj i zaposlenih u industriji i to za 4,4 posto.

Kumulativni pad od 6,1 posto

Kada se gledaju zbirni podaci za prvih sedam mjeseci onda dolazimo i do još lošijih brojki jer pad industrijske proizvodnje u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi velikih 6,1 posto.


"Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. U isto vrijeme restrukturiranje pojedinih industrijskih grana negativno utječe na razinu proizvodnje. U ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja", stoji u RBA analizi statističkih podataka.

Podsjetimo kako je krajem prošlog tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 2,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Tada je bio ostvaren rast od 0,6 posto.

Suša će se odraziti na gospodarske rezultate

"Očekivanja pozitivnih rezultata u trećem tromjesečju mogla bi biti umanjena nepovoljnim vremenskim prilikama (suša), koja će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu. Osim toga, treba pričekati i konačne podatke o ostvarenim prihodima od turizma. Do kraja godine zasigurno ne očekujemo oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti. S obzirom da još uvijek ne vidimo značajniji zamah investicija, u ovoj godini ne očekujemo niti njihov pozitivan doprinos", stoji u analizi RBA.

Pročitajte više