Umro Zvonimir Balog

Foto: Leksikografski zavod Miroslav Krleža/Proleksis enciklopedija

U NEDJELJU je u Zagrebu u 83. godini života preminuo višestruko nagrađivani hrvatski pisac, slikar, kipar i ilustrator Zvonimir Balog.

Pogreb Zvonimira Baloga će biti održan u četvrtak, 6. studenoga 2014. u 15 sati na Mirogoju, izvijestili su iz Društva hrvatskih književnika.

Balog je rođen 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu blizu Križevaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. U životu je radio puno poslova, a neki od njih su: administrator, pipničar, dekorater, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa, televizijski urednik i drugo.

Kao pjesnik prozaik, slikar, kipar i ilustrator on je stvorio impozantan opus od sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle: slikovnice, zbirke pjesama, priče, eseje, romane, aforizme, dramske tekstove i scenarije.

Autor uz kojeg su odrasle brojne generacije

Mnoge će ga generacije pamtiti po zbirkama pjesama "Male priče o velikim slovima (1970.), "Nevidljiva Iva" (1970.), "Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu" (1975.), "Jednožeki Ok" (1981.), "Veseli zemljopis" (1983.), "Bijesne gliste" (1989.) ili "Pusa od krampusa" (1993.).

Napisao je i nekoliko knjiga dječje proze ("Ja magarac" (1973.), "Zeleni mravi" (1977.), "Bonton" (1986.), roman "Bosonogi general" (1988.) te "Male ljudetine, hrvatske stilske vježbetine" (1993.).

Osim za djecu, pisao je i za odrasle ("Ekvilibrij", 1986., "Riba na biciklu", 1977., "Šus zvijezda", 1997.) te humorističku i satiričku prozu ("Pogled na Zemlju", 1988.).


Više od četvrt stoljeća njegove su knjige na popisu obavezne školske lektire, djela su mu zastupljena u antologijama za djecu i odrasle, a mnoge njegove pjesme su uglazbljene.

Utemeljitelj suvremene hrvatske dječje poezije

U teoriji književnosti i književnoj kritici Zvonimir Balog smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora.

Njegova djela su na popisu obavezne školske lektire i on je najnagrađivaniji hrvatski dječji pisac. 

Višestruko je nagrađivan svim poznatim nagradama. Nagradu "Grigor Vitez" je od 1970. godine dobio šest puta, četiri puta je zaslužio  nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić", dva puta jugoslavensku nagradu "Mlado pokolenje", a dobitnik je i "Goranove plakete" za pjesništvo te nagrade "Visoka žuta žita“ za trajni doprinos hrvatskoj književnosti.

Godine 2002. bio je nominiran za najveću svjetsku nagradu za dječju knjigu, Andersenovu nagradu, a 2003. za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature koju je u spomen na veliku spisateljicu ustanovila švedska vlada.

Baloga je za životno djelo odlikovan redom Danice s likom Marka Marulića, a njegove knjige i tekstovi su prevedeni na dvadeset jezika.

Milanović uputio sućut obitelji


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u ponedjeljak sućut obitelji preminulog književnika Zvonimira Baloga.

"Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o smrti gospodina Zvonimira Baloga. Hrvatska je dječja književnost nezamisliva bez njegovih osebujnih, uvijek originalnih djela. Rasli smo čitajući njegovu poeziju i prozu, u ranim se godinama svog života zaljubljivali u književnost kroz njegove najpoznatije zbirke. Voljeli smo ga i kasnije, jer je s jednakim žarom i nepresušnom inspiracijom pisao i za odrasle.

Odlaskom gospodina Baloga hrvatska kulturna scena ostala je bez velikog književnika i pjesnika, ali i nadahnutog likovnog umjetnika i ilustratora. Nedostajat će mnogim čitateljima i ljubiteljima lijepe riječi, kojima je u nasljeđe ostavio svoj bogati opus kao podsjetnik na svestrani talent i iznimno umijeće stvaralaštva.

U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, primite izraze sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno", stoji u sučuti premijera Milanovića.

Pročitajte više