Unatoč sankcijama, ExxonMobil crpi naftu na ruskom Arktiku

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI gigant ExxonMobil počeo je u subotu crpiti naftu na ruskom području Arktika, unatoč zapadnim sankcijama nametnutih njegovom ruskom partneru Rosneftu, te ga je ruski predsjednik pohvalio kao primjer suradnje.

Iako američke sankcije nametnute zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi nisu usmjerene na zajedničke projekte ruskih i američkih tvrtki koji su u tijeku, njihov je cilj da Rosneft ostane bez dolara i da mu se onemogući pristup modernoj tehnologiji.

"Danas komercijalne uspjehe vodi učinkovita međunarodna suradnja", rekao je Vladimir Putin direktoru Rosnefta Igoru Sečinu i Glennu Walleru, vodećem menadžeru ExxonMobila u Rusiji, putem videokonferencije iz njegove crnomorske ljetne rezidencije u Sočiju.

"Poslovna suradnja, uključivo ruske i strane tvrtke, savršeno pokazuje da su unatoč nekim sadašnjim političkim poteškoćama pragmatizam i razum prevladali i drago nam je to čuti", rekao je.

"Uvjeren sam da će zajednički projekti između Rosnefta, Exxon Mobila i drugih kompanija koristiti našim nacionalnim ekonomijama i doprinijeti jačanju globalne energetske situacije", rekao je Putin

Waller je kazao da njegova kompanija želi surađivati s Rusijom. "Naša suradnja je dugoročna", rekao je, dodajući da tvrtka vidi velike koristi od tog posla.

Sjedinjene Države i Europska unija uvele su sankcije Rusiji, od zamrzavanja imovine i izdavanja viza za poslovne ljude i dužnosnike bliske Putinu, do ograničavanja pristupa zapadnom kapitalu za ruske državne banke.

Moskva je odgovorila zabranom uvoza hrane iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, a premijer Dmitrij Medvedev prijeti i drugim sankcijama ako zapad bude ustrajao na svojim kaznama.

Pročitajte više