Urednici portala Tacno.net napadnuti pred kinom: Završit ćete kao nedavno pretučeni Kukić

Screenshot: YouTube

ŠTEFICA GALIĆ, glavna urednica portala Tacno.net i Amer Bahtijar, urednik na istome portalu, napadnuti su jučer oko 17 sati nakon izlaska iz kino dvorane u kojoj su gledali film sa trogodišnjom unukom glavne urednice Galić, prenosi klix.ba.

Nekolicina muškaraca u 30-im godinama izvrijeđali su ih, a sve je završilo otvorenom prijetnjom.

"Mi smo se vraćali iz kina s trogodišnjom djevojčicom u trenutku kada su nam tri mladića dobacila "jel' vam krep'o Tito?". Nakon toga su nas počeli vrijeđati, govoreći "govna balijska" i psujući nam "balijsku majku".

Policajci stajali po strani

Odmah smo obavijestili policiju. Po dolasku na lokaciju, policajci su se ponašali kao kondukteri, a mladići su nastavili s vrijeđanjem i prijetnjama i u njihovom prisustvu.

Rekli su nam da ćemo zbog toga što pišemo završiti kao Slavo Kukić, profesor koji je nedavno pretučen u Mostaru", kazao je Amer Bahtijar.

"Prijetnje i napadi su doslovno svakodnevni, ali mi ćemo nastaviti raditi kao što smo radili i do sada", dodao je.

Portal Tacno.net objavio je osudu incidenta.

Tacno.net: Napadnutima je ovo kompliment

"Mostar je grad blagonaklon šovinistima. Policija, kao i vlast generalno, bili bi sretniji da u tom  gradu nema žrtava torture, makar i po cijenu njihovog ubojstva, više nego da nema napadača. Bili bi sretniji da nema antifašista više nego da nema fašista, koji su pouzdano biračko tijelo vladajućih struktura u tom gradu. Biti transparentan u antifašizmu, znači biti u životnoj opasnosti.

Prije će se dogoditi da Štefica i Amer završe kao Slavo Kukić, nego što će oni koji su im prijetili biti identificirani i kažnjeni. Nije ovo, naravno, jedini slučaj šovinizma u incidentu za koji nitko neće odgovarati. To nas dovodi do zaključka da šovinisti nisu ništa drugo nego produžena ruka vlasti koja služi discipliniranju nepodobnih na način utjerivanja straha, a ako to ne bude djelotvorno, onda i likvidacije.

S druge strane, za napadnute to može biti samo kompliment i opravdano se takve može smatrati prijetnjom šovinizmu", stoji u objavi portala.

Pročitajte više