Uskok: Dokazali smo da je Sanader organizirao i vodio kriminalno udruženje za izvlačenje novca

Foto: Hina

U ZAVRŠNOM govoru u slučaju Fimi media Uskok je ustvrdio da je tijekom suđenja u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici dokazano kako je Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i premijer organizirao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

U namjeri da nezakonito pribavi novac za sebe i stranku Sanader je organizirao i rukovodio kriminalnim udruženjem, ustvrdila je na zagrebačkom Županijskom sudu zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak. Smatra da je tijekom postupka dokazano i da je Sanader dio nezakonite dobiti prebacio na svoju obitelj.

Dodala je da su u kriminalnom udruženju pristali biti stranački rizničar Mladen Barišić, Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak.

Barišić i Maček prikupljali su novac i donacija, koje Branka Pavošević nije evidentirala u stranačkim poslovnim knjigama. Na taj način Sanader se, tvrdi Uskok, okoristio za više od 15 milijuna kuna, HDZ za nešto više od 30 milijuna, Fimi media za oko 11 milijuna, a Nevenka Jurak za oko 2,5 milijuna kuna.

Mostečak je odbacila Sanaderove tvrdnje da mu je bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i da je Uskok mijenjao optužnice kako bi pogodovao Barišiću koji je, poput Branke Pavošević i Nevenke Jurak, priznao sve što mu se stavlja na teret.

"Sve je utemeljeno na iskazima i dokazima. Sanader optužuje da je ovo politički progon jer je Jadranka Kosor naredila Mladenu Bajiću da ga procesuira, što nije točno", zaključila je tužiteljica.

Traže maksimalnu kaznu za Sanadera

Uskok je za bivšeg šef carine i HDZ-ovog rizničar Mladena Barišića zatražio tri godine zatvora, za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak dvije godine, za bivšu HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević godinu i pol, za bivšeg glasnogovornika HDZ-a i vlade Ive Sanadera Ratka Mačeka je rečeno da treba imati u vidu njegov iskaz koji je također doprinio podizanju optužnice, a za Ivu Sanadera je zatražio da se izrekne kazna u maksimalnom trajanju.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak naglasila je kako je Sanader u obrani više puta ustvrdio da je dobio povjerenje građana, koje je, međutim, kako je ona naglasila, brutalno izigrao, a svojim ponašanjem ostvario je najteži oblik političke korupcije te je na taj način naštetio i ugledu Republike Hrvatske.

Zatražila je i da se Fimi mediji izrekne novčana kazna.

Pročitajte više