Valls: Francuska se bori protiv terorizma, ne protiv vjere

FRANCUSKI premijer Manuel Valls rekao je u petak da je Francuska u ratu "protiv terorizma, ne protiv vjere", ocjenjujući da su nove mjere "bez sumnje" potrebne kako bi se odgovorilo na prijetnju.

"Mi smo u ratu protiv terorizma. Nismo u ratu protiv vjere, protiv civilizacije", rekao je Valls prigodom sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova.

Sastanak je održan nakon što je u srijedu u atentatu na satirički tjednik Charlie Hebdo ubijeno 12 osoba. Osumnjičeni za napad, braća Cherif i Said Kouachi, u bijegu su i u tijeku je akcija u mjestu Dammartin-en-Goele gdje ih je locirala francuska policija.

Od stanovnika tog gradića u kojem ih živi oko 8.000 zatraženo je da ne izlaze iz kuća, a djeca da ostanu na sigurnom u školama.


Ranije je jedan francuski radio objavio da je u toj akciji poginula jedna osoba, ali je ured pariškog tužitelja zanijekao informaciju.

Zbog akcije u Dammartin-en-Goeleu preusmjeren je i zračni promet prema aerodromu Charles-de-Gaulle koji se nalazi samo 12 kilometara od tog mjesta.

Visoki jemenski obavještajni izvor rekao je u petak da je Said Kouachi bio u Jemenu 2011. Izvor je kazao da je tamo boravio nekoliko mjeseci 2011. kao jedan od stranaca koji su ušli u zemlju na vjerske studije. Nema provjerenih informacija je li ga obučavala Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP), jedna od najaktivnijih branši te fundamentalističke skupine.

Pročitajte više