Van Rompuy u oproštajnom govoru pozvao Francusku da ponovno preuzme vodeću ulogu u EU

Foto: Hina

SLJEDEĆI tjedan bivši poljski premijer Donald Tusk preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća od Hermana Van Rompuya, što je zadnji element ovogodišnjih promjena na čelu europskih institucija.

U ponedjeljak će se sastati Van Rompuy i Tusk i obaviti primopredaju dužnosti.

Na svibanjskim izborima izabran je novi saziv Europskog parlamenta, a slijedom toga izabrana je nova Komisija na čelu s Jeanom-Claudeom Junckerom, koja je dužnost preuzela prije mjesec dana. Sada je na redu promjena na čelu Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica.

Dužnost stalnog predsjednika Europskog vijeća uvedena je Lisabonskim ugovorom, koji je stupio na snagu 2009. Do tada je sastancima na vrhu zemalja članica predsjedao premijer zemlje koja je obnašala šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo. Taj sustav je bio kritiziran jer se čestim promjenama predsjedavajućih gubio kontinuitet.

Predsjednik Europskog vijeća bira se na mandat od dvije i pol godine, koji se jednom može ponoviti.

Za prvog predsjednika Europskog vijeća izabran je nekadašnji belgijski premijer Herman Van Rompuy, koji je na toj dužnosti odradio dva mandata.

Novi ciklus Europskog semestra

U utorak će pregovarači Europskog parlamenta ponovno pokušati postići dogovor s Vijećem EU-a, koje zastupa talijansko predsjedništvo, o proračunu za sljedeću godinu te o plaćanju zaostalih računa iz ove godine. Zemlje članice žele ograničiti proračun EU-a za sljedeću godinu na 140 milijardi eura, dok parlamentarci traže 146,4 milijarde. Prethodni pokušaj usuglašavanja proračuna je propao i Komisija je prošli tjedan izišla s novim prijedlogom.


Komisija je izišla s novim prijedlogom proračuna od 145,2 milijarde eura u obvezama, što je za 1,8 posto više od ovogodišnjeg proračuna te 141,3 milijarde u plaćanjima, 0,7 posto više nego u ovogodišnjem proračunu.

Potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, povjerenici Pierre Moscovici i Marianne Thijjssen razgovarat će u utorak u Odboru za ekonomske i monetarne poslove Europskog parlamenta o paketu dokumenta o ekonomskoj politici, koje je Komisija objavila prošli tjedan i s kojim počinje novi ciklus Europskog semestra, instrumenta za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica.

U srijedu će kolegij povjerenika Europske komisije održati zajednički sastanak s latvijskom vladom, koja od 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-a. Riječ je o uobičajenom sastanku s vladama zemalja koje preuzimaju predsjedništvo.

Sljedeći tjedan održava se niz sastanaka ministarskih vijeća. U ponedjeljak se sastaju ministri zdravstva, u srijedu ministri prometa, u četvrtak i petak sastaju se ministri zaduženi za unutarnje tržište i industriju te ministri pravosđa te unutarnjih poslova.

Rompuyev oproštajni govor

U govoru koji je općeprihvaćen kao oproštajni Van Rompuy je od Francuske zatražio da povrati samouvjerenost i Europu povede u novu eru.

"Francuska treba Europu, jer Francuska može biti velika samo u njoj. Ali i Europa treba Francusku, više nego ikad," ocijenio je Van Rompuy.

"Na vašoj je naciji da predloži projekte i ponudi nacrt za budućnost, da ponovno animira zajednički rad za budućnost kontinenta," rekao je 25. studenog u Parizu predsjednika Europskog vijeća na odlasku.

Pročitajte više