Poljski premijer Tusk ima podršku Velike Britanije u lovu na poziciju sljedećeg predsjednika EU

Foto: Hina

BRITANSKI premijer David Cameron spreman je poduprijeti svog poljskog kolegu Donalda Tuska kao sljedećeg predsjednika Europskog vijeća, nakon što je dobio uvjeravanja da šef poljske vlade pozitivno gleda na planove britanskog čelnika o reformama Europske unije.

Tusk, političar desnog centra, zasad nije formalno objavio da ga zanima čelna funkcija u EU koju trenutno obnaša Herman Van Rompuy.

Na summitu EU u srpnju Tusk nije želio podnijeti svoju kandidaturu za predsjednika EU unatoč tomu što ga je i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala da to učini.

Cameron, koji se još uvijek nalazi na odmoru, nazvao je Tuska u utorak, uoči sastanka čelnika EU u subotu, kako bi izravno od poljskog premijera čuo njegove stavove o reformama Europske unije.

Britanski premijer ranije je obećao svojim biračima da će pokušati popraviti status Velike Britanije u 28-članom bloku, te da će, ako pobijedi na sljedećim izborima, do kraja 2017. organizirati referendum o izlasku zemlje iz EU.

Pošto nije uspio spriječiti izbor Jean-Claudea Junckera, kojeg smatra prevelikim federalistom, na mjesto predsjednika Europske komisije, Cameron želi osigurati da se na mjesto predsjednika Europskog vijeća postavi osoba sklona reformama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara