Vandoren: Hrvatska još treba poraditi na dinamici povlačenja novca iz EU fondova

U SKLOPU IPA predpristupnog programa potpore u Hrvatskoj je realizirano dvadesetak projekata regionalne konkurentnosti, vrijednih više od 25 milijuna eura. Na predstavljanju u zagrebačkoj Mimari ministar Branko Grčić najavio je očekivanje povećane iskorištenosti bespovratnih sredstava do kraja godine.

Iz IPA predpristupnih fondova trenutno koristimo 53 posto raspoloživih sredstava, do kraja godine trebali bismo 60 posto, predviđa Grčić. Napominje da će se taj postotak smanjiti ulaskom Hrvatske u EU i pristupom strukturnim fondovima.

"Ovo je tek početak onoga što nas čeka u narednom razdoblju. Ulaskom u Europsku uniju iznos se jako povećava - iduće godine već na 450 milijuna eura godišnje, a iza toga na preko milijardu eura godišnje", rekao je Grčić.

Jedan od ostvarenih projekata je Tehnološki park u Novoj Gradiški koji bi trebao povećati konkurentnost Brodsko-posavske županije i broj radnih mjesta, ističe Nives Albaneze.

"Projekt je trajao 18 mjeseci. Započeo je u 12. mjesecu 2010. Ukupni troškovi projekta su bili 1,15 milijuna eura od kojih je iznos sufinanciranih sredstava bio 850 tisuća eura", pojasnila je Albaneze.

"Hrvatska je na dobrom putu"

Projekti dokazuju da je Hrvatska spremna za investicije, no još treba poraditi na dinamici povlačenja sredstava i dugoročnim razvojnim planovima, istaknuo je šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

"Hrvatska podiže administrativne kapacitete na brojnim razinama. Vjerujem da puno toga još treba učiniti, ali na dobrom ste putu. Mogu samo ohrabriti središnju i lokalne vlasti da angažiraju najbolje stručnjake koji će znati napraviti izvrsne projekte", rekao je Vandoren.

Grčić je potvrdio da je počelo angažiranje 230 novih ljudi u državnoj upravi zbog što uspješnijeg povlačenja iz europskih fondova.

Pročitajte više