Varufakis o optužbama: Mediji žele ocrniti grčku borbu za demokraciju, ali neće uspjeti

Foto: FAH

NAKON što se u medijima proširila vijest o tome kako je dio članova vladajuće stranke Syriza namjeravao zaplijeniti rezerve Grčke središnje banke i uspostaviti paralelni sustav plaćanja, u sklopu priprema za uvođenje drahme, na cijelu situaciju osvrnuo se i bivši grčki ministar financija Janis Varufakis, i to putem svojeg službenog bloga.

Iz ureda Varufakisovog kabineta poručili su kako je Varufakis, u sklopu grčkih pregovora s Eurogrupom, nadzirao radnu skupinu koja je za zadatak imala pripremiti izvanredne planove pomoću kojih bi se zemlja mogla suprotstaviti protugrčkim nastojanjima vjerovnika. Radnu skupinu je osnovao Varufakis na poticaj premijera Ciprasa, a profesor James K. Galbraith je djelovao kao koordinator skupine.

Prije nego što je postojanje radne skupine obznanjeno javnosti, Varufakisa se kritiziralo zbog nemanja planova za izvanredne okolnosti. Grčko ministarstvo financija moralo je pripremiti alternativne planove, poručuju iz Varufakisovog kabineta.

Mediji blate Varufakisovu borbu za demokraciju

"Otkad je ministar Varufakis izašao u javnost s radom skupine, mediji su počeli plasirati tendenciozne članke koji nanose štetu kvaliteti javne debate. Djelovanje radne skupine bilo je u okviru vladine politike, a njezine preporuke uvijek su išle u smjeru služenja javnome interesu, poštivanja zakona i zadržavanja zemlje u Eurozoni. Vezano na članak novina "Kathimerini" o ministrovom "planu B", ističemo kako se iz medija nisu obratili ministru za komentar te kako članak širi dezinformacije", ističu iz Varufakisovog kabineta.

"Članak se poziva na projekt Ministarstva koji je ministar Varufakis opisao 6. srpnja u svojem oproštajnom govoru u Ministarstvu financija. U tom je govoru Varufakis istupio s projektom koji nije bio dio rada Radne skupine te koji bi se trebao implementirati u Grčkoj neovisno o pregovorima s kreditorima.

Zaključno, za vrijeme 5 mjeseci pregovora, Ministarstvo financija činilo je sve što je moglo kako bi se borilo za javni interes. Medijska kampanja koja pokušava ocrniti ta nastojanja neće uspijeti nagristi naslijeđe borbe za demokraciju i zdrav razum", navode.

Pročitajte više