Veleposlanstvo SAD u BiH osuđuje nasilje i poziva na odgovorno ponašanje

Foto: Index

AMERIČKO veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini pozvalo je u nedjelju političare u toj zemlji na odgovorno ponašanje kako bi se nakon ovotjednih prosvjeda ispunila opravdana očekivanja građana, a istodobno je osudilo nasilje koje je pri tom ispoljeno.

U izjavi veleposlanstva SAD objavljenoj u Sarajevu tvrdi se kako su prosvjedi izraz nezadovoljstva građana trenutačnom gospodarskom, socijalnom i političkom situacijom te je iskazana potpora pravu građana da to nezadovoljstvo iskažu mirnim prosvjedima.

"Istodobno moramo osuditi svaki vid nasilja. Nasilje protiv sudionika prosvjeda, policije, novinara i javne imovine neprihvatljivo je i mora prestati. Uporaba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika prosvjeda želi prenijeti – da su reforme nužne odmah", stoji u izjavi.

Veleposlanstvo SDA u BiH podsjeća kako dužnosnici u tijelima vlasti imaju odgovornost saslušati i uzeti u obzir potpuno opravdane zahtjeve građana za reformama.

"Pozivamo dužnosnike na svim razinama vlasti u BiH da zahtjeve građana ozbiljno uzmu u obzir, da odbace pokušaje da se prosvjedi koriste za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji te da se približe u nastojanjima da pronađu nužne kompromise kako bi BiH krenula naprijed. Nužne reforme mogu i trebaju doći iz tijela vlasti BiH i moraju poštovati suverenitet i teritorijalni integritet države koja je sastavljena od dva entiteta i distrikta Brčko", poruka je američkog veleposlanstva u Sarajevu u povodu vala prosvjeda u BiH.
 

Pročitajte više