Velika akcija policije, Uskoka i Europola: Razbijen lanac krijumčara ljudima, u Hrvatskoj uhićeno deset osoba

Foto: Ronald Goršić/Cropix

EUROPOL je u suradnji s hrvatskom, mađarskom i slovenskom policijom te USKOK-om proveo veliku akciju "Kaštel" u kojoj je razbijen lanac krijumčara ljudima. Osumnjičeno je 13 osoba, od kojih su deset hrvatski državljani, dvojica su iz Turske i jedan iz Mađarske. Sumnjiči ih se da su krijumčarili 65 turskih državljana, među kojima je bilo i maloljetne djece. Svojim su "dobročiniteljima" Turci uplatili najmanje 37.600 eura.

Organizatori lanca krijumčarenja bili su, kako tvrdi policija, 57- godišnjak i njegov 30-godišnji sin s područja Međimurja. Organizirali su preuzimanje došljaka iz Turske, njihov smještaj te prijevoz i daljnje ilegalno prebacivanje u Sloveniju i Mađarsku. Turci bi autobusima legalno dolazili u Hrvatsku, uglavnom u Zagreb od kuda su ih šverceri odvozili na područje Varaždina i Čakovca. Potom bi bili odvezeni u Sloveniju. Druga je ruta bila čamcima preko rijeke Mure u Mađarsku gdje su migrante također preuzimali hrvatski šverceri i dalje ih odvozili automobilima do cilja.

Policija je pretresla nekoliko stanova i automobila te zaplijenila mobitele, SIM kartice, novac, oružje i dokumentaciju.

Pročitajte više