Velike tvrtke već žale za vremenima prije referenduma i traže od Vlade da ih zašititi od EU!



TREBAO JE proći referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, trebalo je izbjeći rasprave i debate o životu u EU, a i prešutjeti sve negativnosti budućeg života u zajednici s Bruxellesom da bi tek prošlog tjedna najveći predstavnici prehrambene industrije u Hrvata zatražili hitan sastanak s Vladom kako bi raspravili sve negativne posljedice za domaću industriju kada jednom Hrvatska i formalno uđe u Europsku uniju.

Kvalitetno poslovanje na doćem tržištu i izvozu kada uđemo u EU

Predstavnici Agrokora, Adrisa, Podravke, Francka, Vindije, Zvečeva, Dukata, Badela 1862, Gavrilovića, Pivca, Atlantica i Granolia zajedno s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastali su se u upravnoj zgradi Kraša kako bi se dogovorili o daljnjim koracima, saznaje iz šturog priopćenja.

"Današnji sastanak početak je inicijative za snažnijom i konkretnijom suradnjom domaćih gospodarstvenika s Vladom i nadležnim ministarstvima, a u cilju korištenja svih raspoloživih resursa koji bi domaćem gospodarstvu omogućili što kvalitetnije uvjete za daljnji razvoj poslovanja kako na domaćem tržištu, tako i izvozu", navodi se u priopćenju iz Kraša gdje je bio održan sastanak.

Također, dogovoreno je da će se u kratkom roku u Hrvatskoj gospodarskog komori održati sastanak s predstavnicima Vlade i resornih ministarstava.

Visoka stopa carinskih zaštita


Naime, akteri sastanka istaknuli su da je prehrambena industrija vodeća u prerađivačkom sektoru, te zaključili da se u otvorenom i zajedničkom dijalogu trebaju provesti završne pripreme za budućnost hrvatskog gospodarstva u EU.

Naime, njih muči visoka stopa carinskih zaštita za uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, odnosno Europsku uniju. Stoga traže od Vlade mogućnost izmjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između pojedinih zemalja CEFTE i EU-a.  Naime, danom  ulaska u EU, za Hrvatsku prestaje povoljan trgovinski režim sa zemljama regije koji je bio reguliran ugovorom CEFTA. Umjesto Cefte primjenjivat će se  zajednička trgovinska politiku Europske unije.

Zona bez carinskih barijera

Hrvatska je članstvu CEFTE još od 2006. godine a to znači u zoni bez carinskih barijera. Tako unatrag pet godina surađujemo sa zemljama u okruženju i to s Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom, Albanijom i Moldavijom.

Riječ je o značajnom tržištu za hrvatski izvoz no nakon formalnog ulaska u Europsku uniju pred hrvatskim bi se izvoznicima mogle spustiti carinske barijere.

"Sjeli smo zajedno kako bi našli rješenje s obzirom da pojedinačno ne možemo riješiti problem. Problem izlaska Hrvatske iz Cefte kao i visoka carinska ograničenja možemo jedino riješiti na razini države. Od hrvatske Vlade zajedničkom inicijativom tražit će se da Europska unija prema Hrvatskoj postupi kao i prema Sloveniji kojoj je ostao povoljan režim", kaže nam jedan od sudionika sastanka.

Također, kako doznajemo, predstavnici prehrambene industrije tražit će od Banskih dvora, niz mjera koji bi imali za cilj očuvanje konkurentnost prilikom otvaranja tržišta prema Europskoj uniji.

Pročitajte više