Video - Španjolska danas gori: Pola milijuna ljudi na ulicama protiv reforme tržišta rada

NAJAVLJENA reforma tržišta rada, podigla je na noge oko pola milijuna Španjolaca koji su ovog vikenda izašli na ulice najvećih gradova.

"Reforma koju planira španjolska vlada uništit će prava radnika!", smatraju organizatori prosvjeda iza dva španjolska najveća sindikata Comisiones Obreras i UGT. Također, mišljenja su kako bi najavljene mjere državne štednje dodatno uništile socijalnu državu. Prosvjedovalo se u 57 španjolskih gradova opterećenih krizom te nezaposlenošću koja prelazi 23 posto, dok je nezaposlenost među mladima prešla 50 posto.

Reforma podrazumijeva veće ovlasti za tvrtke prigodom zapošljavanja, ali i otpuštanja, u nadi kako će se umiriti nervoza na financijskim tržištima Španjolske.

S novima mjerama vlade poslodavci će radnicima puno lakše smanjivati plaće. Sasvim će biti pojednostavljeno dijeljenje otkaza, a bez problema će se i produljivati radno vrijeme. Isto tako reforma državne potrošnje podrazumijeva i puno manje novca za znanost, ali i za obrazovanje u cjelini.

Podsjetimo, kako Španjolska ima novu vladu od prosinca prošle godine, a socijaliste su naslijedili konzervativci. Prve mjere te nove vlade bile su povećanje poreza ali i manja državna potrošnja za 15 milijardi eura.

Poznato je, kako bi Španjolska, morala dodatno srezati još oko 40 milijardi eura kako bi ispunila zahtjeve eurozone.

Pročitajte više