Video - Tri snažna potresa pogodila Indoneziju: Vlasti ukinule upozorenje za tsunami

SNAŽAN potres jačine 8,7 stupnjeva po Richteru dogodio se danas ujutro uz indonezijsku obalu, javlja tamošnja geofizička agencija. Potres se dogodio petstotinjak kilometara jugozapadno od Aceha, na dubini od oko 33 kilometara ispod površine mora, javlja AP. Iako je isprva izvještavano da se radi o potresu jačine 8,9 stupnjeva po Richteru, kasnije je utvrđeno da je jačina potresa ipak bila 8,7 stupnjeva.

Zbog jačine potresa indonezijske su vlasti izdale upozorenje za tsunami. Potres je bio toliko snažan da se osjetio na području Indonezije, Tajlanda i Indije. Službeni izvori izjavili su za Reuters da je potres generirao manji val, visine oko 17 centimetara, koji je krenuo prema Acehu. Indonezijski predsjednik pokušao je smiriti paniku nastalu u javnosti izjavom da nema opasnosti od razornog tsunamija.

Glasnogovornik indonezijskog Centra za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho izjavio je kako je grad Banda Aceh ostao bez struje, a stanovnici su počeli seliti na više predjele grada. Za sada nema dojava o žrtvama, kao ni o materijalnoj šteti.

Još dva potresa u Indoneziji: Raste opasnost od tsunamija

Ubrzo nakon prvog potresa Aceh je pogodio i drugi jačine 6,5 po Richteru, a potom i treći jačine 8,2 stupnja po Richteru.

Vlasti 27 zemalja izdale su upozorenje za tsunami: Indonezija, Indija, Šri Lanka, Australija, Burma, Tajland, Maldivi, Ujedijenjo Kraljevstvo, Malezija, Sejšeli, Pakistan, Somalija, Oman, Madagaskar, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Bangladeš i Singapur su neke od tih zemalja.

Ljudi su na Twitteru izvještavali o snažnim podrhtavanjima koja su se osjetila u Singapuru, na Tajladnu, Maleziji i u Indiji. Bolnice u Indoneziji započele su evakuaciju, a stanovništvo u panici napušta svoje kuće.

Ukinuto upozorenje za tsunami

Nekoliko sati nakon razornih potresa vlasti su ukinule upozorenje za tsunami. Odluku su objasnili činjenicom da nisu zabilježene nikakve neuobičajene aktivnosti na površini mora, a nigdje u zemlji nema dojava o žrtvama niti o materijalnoj šteti.

Lokalno stanovništvo i danas se sjeća razornog potresa jačine 9,1 stupanj po Richteru koji je zemlju pogodio u prosincu 2004. godine. Uzrokovao je pojavu tsunamija u Indijskom oceanu, koji je usmrtio više od 230.000 ljudi, većinu iz grada Aceha, kraj kojeg se dogodio i današnji potres.

Pročitajte više