Vijeće sigurnosti podržalo Bagdad u borbi protiv IS-a

Foto: Hina

VIJEĆE sigurnosti je u deklaraciji usvojenoj na ministarskom sastanku kojim je predsjedao američki državni tajnik John Kerry pozvalo u petak na pružanje podrške Bagdadu u njegovoj borbi protiv Islamske države.

Deklaracijom se "traži od međunarodne zajednice da pojača i proširi podršku iračkoj vladi u borbi protiv IS i povezanih oružanih skupina".

Vijeće sigurnosti "oštro osuđuje napade koje u Iraku, Siriji i Libanonu izvode terorističke organizacije, među kojima i Islamska država. Vijeće naglašava da ta velika ofenziva IS-a predstavlja prijetnju za regiju".

Vijeće sigurnosti također naglašava potrebu da svi segmenti iračkog stanovništva sudjeluju u političkom procesu u Iraku i da vode politički dijalog.

Trideset ministara i državnih tajnika, među kojima ministri vanjskih poslova Irana, Iraka i Francuske sudjeluju na sastanku, kao i Velike Britanije, Kanade, Australije, Katara, Jordana, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Egipta, koje su dio koalicije koju je mobilizirao Washington protiv Islamske države.

"Vojna, gospodarska i financijska pomoć Iraku moraju i dalje pristizati radi podrške iračkoj protuofenzivi ", rekao je pred Vijećem irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al- Jafari. Kerry je rekao da je uvjeren da se putem svjetske kampanje može pobijediti prijetnja koju predstavlja Islamska država.

Pročitajte više