Vizualizacija željezničke mreže otkriva izrazito lošu povezanost istoka Europe

Foto: Hina

WASHINGTON Post se okoristio istraživanjem i kartama studenta koji priprema doktorat na Bečkom sveučilištu u Austriji kako bi vizualizirao "veličanstvene udaljenosti" koje turisti mogu priječi koristeći europsku željezničku mrežu i ujedno ukazao na velike različitosti u infrastrukturi koje pojedine dijelove Europe čine gotovo nedostupnima.

Student Peter Kerpedjiev je prikupio podatke za 28 europskih gradova i ilustrirao kojom se brzinom vlakovima može stići do obližnjih područja i gradova.

Prema istraživanju, najbrže željezničke linije su na zapadu kontinenta u trokutu kojeg sačinjavaju London, Pariz i Brussels. "Ja sam bio uistinu iznenađen kako je dobro povezan Pariz. London i mediteranska obala su udaljeni samo četiri sata," rekao je Kerpedjiev za Washington Post.



Parižani pritom nemaju samo dobru povezanost unutar nacije ili s Londonom, već i s Njemačkom. "Köln je udaljen nešto više od tri sata, dok je najmnogoljudnija regija Sjeverna Rajna-Vestfalija na šest sati udaljenosti. To je ogromno područje koje možete proputovati za manje od pola dana," kaže Kerpedjiev.

Izrazito dobra povezanost u Skandinaviji

Iako služe manjem broju populacije, skandinavske željezničke mreže su iznenađujuće brze, od Stockholm u Švedskoj možete stići do norveškog glavnog grada Osla ili danskog Kopenhagena za manje od osam sati.

Kerpedjiev priznaje da su njegovi podaci manjkavi jer se temelje isključivo na informacijama Švicarske agencije za javni transport koja nema sve vozne redove i u čijoj bazi nedostaju pojedine veze između gradova, te na svojim stranicama upozorava da su vizualizacije namijenjene zabavi.

Izrazito loša povezanost na istoku Europe


U usporedbi sa zapadom, istok kontinenta kaska u razvoju željezničke mreže. "Treba nešto više od osam sati da biste vlakom stigli od Pariza do Berlina, dok za prelazak gotovo jednake udaljenosti između Sofije i Sarajeva treba 46 sati," ilustrira student i kao drugi primjer navodi Podgoricu.

"Dok je Beograd još uvijek relativno dobro povezan, Podgorica u Crnoj Gori je gotovo odsječena od ostatka Europe".

Sljedeća karta pokazuje povezanost Zagreba s ostatkom Europe, a procjena je temeljena na očekivanju da koristite isključivo vlakove i prilikom prelaska iz jednog u drugi koračate brzim tempom od pet minuta po kilometru:

Pročitajte više