Vjetroelektrana u općini Seget krenula je s radom: Godišnje će proizvoditi 81 milijun kilovat sati električne energije

Ilustracija: Arhiva

"BEZ DONOŠENJA Zakona o obnovljivim izvorima energije neće biti daljnjih investicija", upozorava Mirko Tunjić, direktor tvrtke EHN d.o.o Acciona Energy za Hrvatsku, koja je jučer u rad pustila svoju prvu vjetroelektranu u općini Seget u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Riječ je o vjetroelektrani instalirane snage 30 MW, koja se sastoji od 20 turbina što je čini najvećim vjetroparkom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jednom od najvećih u Hrvatskoj.

Vjetropark Jelinak će godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe oko 30.000 kućanstava.

Naime, sada predloženim akcijskim planom za obnovljive izvore energije maksimalna kvota je 400 kilovata, što je znatno manje od dozvoljene kvote od 1200 kilovata odobrene Energetskom strategijom iz 2009. godine.

Investicije su osuđene na propast

Bez zakonskih akata kojim će se omogućiti efikasnija i brža realizacija projekata obnovljivih izvora energije, investicije su osuđene na propast, izjavio je Tunjić.

"Nismo se puno pomaknuli ka ispunjenju ciljeva koje imamo do 2020. godine koji su nam zajednički unutar cijele Europske unije. Mišljenja sam da se ne pridaje dovoljna važnost onoj energiji koja je budućnost i koja kao resurs ne košta ništa. Imamo sunce, vodu i vjetar i uistinu je šteta da Hrvatska uvozi skoro 40% električne energije i ovisi o njoj. Umjesto da sama proizvodi energiju i potiče svoje gospodarstvo", rekao je Tunjić.


EHN Acciona Energy od 2001. godine u Hrvatskoj razvija projekte vezane za obnovljive izvore energije.

Namjerava uložiti u još tri slična projekta: Vjetropark Boraja, Opor i Čemernica, koji bi bez donošenja ovog zakona mogli ostati neostvareni.

"U Hrvatskoj smo sposobni izgraditi i do 500 megavata nove snage. To vam je skoro 15% ukupno instalirane snage u Hrvatskoj u proizvodnim kapacitetima. Bez ikakvog problema ta brojka bi se kretala iznad 300 000 kućanstava u Hrvatskoj. Ako se uistinu donese taj 'negativni nacionalni akcijski plan za obnovljivi izvor energije', cjelokupni sektor bi bio blokiran idućih 5 do 6 godina, a to bi ujedno značilo i završetak tog investicijskog ciklusa."

Akcijski plan mogao bi stvoriti probleme

Zajednica obnovljivih izvora energije uz podršku Grupacije energije vjetra pri Hrvatskoj gospodarskoj komori upozorila je početkom ovog mjeseca ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka kako će predloženi akcijski plan znatno ograničiti razvoj tog sektora do 2020. godine. Upozorili su i da bi investitori koji su već pokrenuli projekte i ušli u procese ishođenja dozvola, mogli pokrenuti pitanje obeštećenja, ne budu li mogli realizirati svoje projekte.


"S ministrom Vrdoljakom razgovarao sam vrlo kratko i on potiče obnovljive izvore energije. Unutar samog Ministarstva pokušavaju napraviti određeni spoj obnovljivih izvora energije koji bi financijski bio održiv. Mi aktivno sudjelujemo u tome, ali moram reći da ta odluka ne ovisi samo o ministru već i o cjelokupnoj Vladi", kazao je Tunjić.

Dodaje kako su politička opravdanja za podizanje kvote u tome da će time znatno poskupjeti električna energija.

Smatra kako je to krivo tumačenje jer građani i sada na svojim računima za obnovljive izvore izdvajaju tek 6 kuna, a dodaje i kako u zadnjih nekoliko godina od kada su se započeli realizirati projekti obnovljivih izvora energije, struja nije poskupjela.

Pročitajte više