Vlada odbila izvješće pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima evakuiranih zbog poplava

Foto: FAH

NAKON Vlade, izvješće pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava na poplavljenim područjima u srijedu su odbili i klubovi zastupnika vladajuće koalicije te Hrvatskih laburista.

Pravobraniteljica Lora Vidović podsjetila je da je nakon poplava koje su lani u svibnju pogodile istočnu Slavoniju evakuirano 13.000 ljudi na oko 150 lokacija.

Ocijenila je da je u prvim danima katastrofe zabilježen izniman angažman nadležnih tijela, udruga, vjerskih zajednica i građana te da je u danim okolnostima brzo i obuhvatno donesen zakon o sanaciji posljedica poplava.

Upozorila je, međutim, da se odmah pokazao nedostatak cjelovite službene evidencije stradalih osoba i njihovih osnovnih životnih potreba te pružene pomoći.

Žrtve poplava završile u neprihvatljivim kontejnerskim naseljima


Najkritičnijim smatra pitanje smještaja evakuiranih osoba te upozorava kako kontejnerska naselja nisu adekvatna za ranjive skupine, višečlane obitelji s djecom, starije i osobe sa zdravstvenim poteškoćama.

"U kontejnerskim naseljima često nedostaje struje, fiksne telefonske linije ili interneta, što uzrokuje određenu komunikacijsku odsječenost, psihološke i zdravstvene probleme, strah od zime, strah od budućnosti", navela je pravobraniteljica.

Upozorila je da stradalnici nisu dovoljno informirani o pravu na besplatnu pravnu pomoć putem koje bi mogli riješiti imovinsko-pravne odnose, što je uvjet za obnovu kuća.

Pročitajte više