Vlada preuzela kredite 3. maja i Brodosplita: Javni dug povećan za 1,843 milijarde kuna



VLADA je na današnjoj sjednici donijela odluku o preuzimanju kredita brodogradilišta 3. maj i Brodosplita, a prihvaćen su i izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Preuzetim kreditima od strane države, javni dug će se povećati za 1,843 milijarde kuna, izvijestio je ministar financija Slavko Linić.

"Ono što je postignuto su povoljniji uvjeti prema brodogradilištima nego su do sada bili i to u dijelu da jednokratna naknada od 1,7 posto po kreditu nije uključena, a s druge strane kamata je za skoro 1 posto povoljnija nego ranije", izjavio je Linić.

Čačić: Postoje ozbiljne ponude za 3. maj

Dok je Brodosplit predan u ruke samoborskom DIV-u, rješenje za privatizaciju 3. maja i dalje se traži. Radimir Čačić novinarima na Markovu trgu kazao je da za riječki škver ima nekoliko ozbiljnih ponuda.

Čačić kaže da su za kupnju 3. maja zainteresirani i domaći i strani ulagači. Nije, međutim, želio otkriti koje su točno firme u igri. "Imena ćemo objaviti čim budemo spremni", kaže Čačić.

Nove kupce nužno je pronaći u roku od 90 dana, što neće biti lako, ali Linić smatra da se ne radi o nemogućoj misiji. "Proces restrukturiranja treba završiti, a to znači borbu za radna mjesta i odgovornost prema radnicima koji neće sačuvati posao", kaže Linić.


Moći će se trgovati zgradama bez uporabne dozvole

Vlada je u usvojila i, kako je rekao ministra graditeljstva Ivan Vrdoljak, male izmjene Zakona o prostornom uređenju, kojima se skinuta zabrana raspolaganja zgradama bez uporabne dozvole, što će omogućiti da se one mogu prodati i bez te dozvole.

Ministar je za pola godine najavio i sveobuhvatne izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Pročitajte više