Vlada raspisala lokalne izbore: Rok za predaju lista trebao bi biti 2. svibnja u ponoć

Foto: Davor Pongračić/Cropix

VLADA je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je ovo 4. put od 2001. godine da se izbori raspisuju u terminu treće nedjelje u svibnju, svake četiri godine. Odluka bi trebala stupiti na snagu 18. travnja, a Bauk je pojasnio i zašto.

"U nedjelju su izbori za Europski parlament te je za očekivati da će Državno izborno povjerenstvo i županijska i općinska izborna povjerenstva, do tada biti recimo to tako, zauzeti provođenjem europskih izbora i da će nakon toga, još tri do četiri dana završavati poslove oko europskih izbora i da se onda mogu posvetiti lokalnim izborima jer su prvi poslovi prikupljanje kandidatura i davanje obveznih uputa", rekao je Bauk.

Ako odluka stupi na snagu 18. travnja, onda je rok za predaju lista 2. svibnja u ponoć, znači dan nakon državnog praznika, a to, kako je rekao Bauk, za stranke i kandidate znači da imaju vremena za skupljanje potpisa.

"Što se tiče mandata predstavničkih tijela, ona svim članovima prestaju danom stupanja na snagu ove odluke, što znači da aktualni sazivi predstavničkih tijela svoje poslove moraju pozavršavati do sljedeće srijede kada na snagu stupaju odredbe zakona kojim se definira postupak primopredaje vlasti, što znači da izvršna tijela, odnosno gradonačelnici, načelnici i župani ne mogu donositi odluke koje su propisane da se ne mogu donositi temeljem tog zakona, odnosno oni su u tom trenutku u tehničkom mandatu", pojasnio je Bauk.

Bauk je izvijestio i o izborima zamjenika iz redova nacionalnih manjina. U 73 jedinice lokalne i regionalne samouprave, birat će se 75 zamjenika iz reda nacionalna manjina, odnosno u dvije jedinice će se zbog strukture stanovništva birati po dva.

Od tih 75 - 39 je iz reda srpske manjine, 7 talijanske, 4 češke, 4 mađarske, 2 rusinske, 2 romske, 2 bošnjačke i jedan iz reda slovačke manjine, te 14 zamjenika iz redova hrvatskog naroda tamo gdje su oni jedna od nacionalnih manjina.

Razrješenja i imenovanja na sjednici Vlade:

Vlada je na zatvorenom dijelu 85. sjednice dala očitovanje u vezi prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj i u javnim službama.

Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge, a kako su priopćili iz Banskih dvora, cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU.


Što se tiče kadrovskih pitanja, u Saboru su upućeni prijedlozi za razrješenje Marije Udiljak i Ljubomira Stefanovića, dosadašnjih članova Vijeća za elektroničke medije, s danom 30. travnja 2013. godine, radi isteka mandata te, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, prijedlozi za imenovanje Suzane Kunac i Gordane Simonović novim članicama navedenog Vijeća, s danom 1. svibnja 2013. godine.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Badel 1862 predlaže se opoziv dosadašnjeg člana Uprave-generalnog direktora Srđana Oreba te imenovanje Ive Markotića na tu dužnost.

Također, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, razriješeni su Nenad Lamer i Šani Samardžić, dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatske agencije za hranu te su Ivo Afrić i Kristina Blagojević imenovani novim članovima, kao predstavnici Ministarstva zdravlja.

Radi isteka mandata, razriješeni su dosadašnji i imenovani novi članovi Upravnog odbora Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, koji se imenuju na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Donatorske skupštine Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Razriješeni su Lidija Gašparović, Petar Mladinić, Marko Jelić, Darko Tipurić, Vanja Sutlić, Darinko Bago i Ante Todorić, a imenovani Ružica Beljo Lučić, Lidija Gašparović, Mladen Pejković, Zvonko Kusić, Gordana Kovačević, Zvonimir Mršić i Goran Radman.

Isto su tako razriješeni, radi isteka mandata, članovi Odbora za standarde financijskog izvještavanja te su imenovani novi članovi Odbora. Vlado Brkanić razriješen je, a Tamara Cirkveni imenovana novom članicom, dok su Željko Faber, Danimir Gulin, Ivica Smiljan, Stjepan Tadijančević i Lajoš Žager razriješeni i ponovo imenovani.

Pročitajte više