Vlada uvela radnu obvezu liječnicima, Babić: Preživjeli smo prvu hrvatsku socijaldemokraciju, preživjet ćemo i drugu

Foto: Hina

VLADA je danas uvela radnu obvezu bolničkim liječnicima, koji su u štrajku od 18. rujna.

Obrazlažući tu odluku, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je na sjednici Vlade kako su štrajkom liječnika ugrožna osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

"Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza", rekao je Cesarik.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) organizirao je štrajk u bolnicama tražeći da se liječnicima bolje plati prekovremeni rad, odnosno dežurstva i pripravnosti. Predsjednik HLS-a Ivica Babić isticao je da štrajk neće biti prekinut dok Vlada ne potpiše novi kolektivni ugovor kojim će ispuniti njihove zahtjeve.

Ministarstvo zdravlja i tri zdravstvena sindikata, koji već više od mjesec dana pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, danas su trebali parafirati prijedlog kolektivnog ugovora, no Babić je jučer izjavio da neće staviti svoj paraf jer im Ministarstvo nudi "sramotnu cijenu rada".

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek najavila je parafiranje prijedloga kolektivnog ugovora, a očekuje se da bi prijedlog mogao prihvatiti i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Babić o radnoj obvezi: Već viđeno

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić kaže da liječnici od ranije imaju iskustva s uvođenjem radne obveze. Kaže kako već imaju planirane neke akcije. Skupljanje kuvertiranih otkaza i povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, a ostale će biti poznate nakon nedjeljne izvanredne skupštine sindikata..

"Već viđeno. Mi smo to imali već 2003. Preživjeli smo mi prvu hrvatsku socijaldemokraciju, a preživjet ćemo i drugu, to vas uvjeravam. Mi ćemo i dalje nastaviti s borbom za naša prava. Imamo mi još dosta alata koji nam stoje na raspolaganju. U nedjelju imamo izvanrednu skupštinu liječničkog sindikata i vidjet ćemo što će skupština odlučiti", kazao je Babić.

Pročitajte više