Vodostaji Kupe i Korane stagniraju, vodni val prijeti Letovaniću

Ilustracija: Čitatelj Indexa

VODOSTAJI nekih hrvatskih rijeka u daljnjem su porastu te su na pojedinim dionicama uvedene redovne mjere obrane od poplava, stoji u nedjeljnom izvješću o obrani od poplava Hrvatskih voda.

Trenutno su u porastu vodostaji rijeke Save nizvodno od Zagreba, rijeke Kupe nizvodno od Brodarca, na Česmi nizvodno od Čazme, te na rijeci Ilovi nizvodno od Velikog Vukovja.

Redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Korani kod Karlovca, na Glini kod Vranovine, na Glogovnici, na Česmi kod Pavlovca, na Ilovi nizvodno od Maslenjače, te na Zelini kod Božjakovine.

Iz Hrvatskih voda kažu i da će povoljne meteorološke prilike narednih dana imati pozitivan utjecaj na stanje vodostaja, no da su zbog prognoziranih i palih oborina u Bosni i Hercergovini u porastu vodostaji rijeke Une, Vrbasa i Bosne, što može imati utjecaj na porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca.

HRT javlja kako u Karlovcu vodostaji rijeka od 10 sati stagniraju. Kupa se zaustavila na 769 centimetara, a Korana na 751. Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave proglašene noćas.

Visok vodostaj Kupe najviše se odrazio na stanje u prometu - osim na lokalnoj prometnici Gornje Mekušje-Karlovac, Kupa, odnosno Korana izlile su se na još četiri prometnice u županiji. Zasad nema informacija o poplavljenim kućama, već su pod vodom vrtovi i usjevi u gradu i okolici.

Tijekom dana vodni val stići će i do područja Siska, a voda najviše prijeti Letovaniću.

Vodostaji trenutno stagniraju

Vodostaji trenutno stagniraju, no izvanredne mjere ostaju, poručio je u razgovoru za Media servis voditelj centra za obranu od poplava, Zoran Čavlović..

"Mi očekujemo tokom današnjeg dana da bi taj vodni val zapravo u Karlovcu trebao biti u blagom opadanju i taj vodni val će se kretati nizvodno prema Sisku.

Izvanredne mjere obrane od poplave za sada stoje za za Poljanski Lug, a redovite za Ilovu u Garešnici i Velikom Vukovju, Česmu - Pavlovac te Županijski kanal - Rušani. Kroz dan će se izvanredne mjere proglasiti i na sisačkom području...

"Tokom dana očekujemo proglašenje izvanrednih mjera na području mjerodavnog vodomjera Farkašić, znači to je ono područje Letovanića,gdje smo se mi već pripremili sa našim intervencijama da se ne bi ponovili oni problemi koje smo imali lani u mjesecu veljači." Dodaje kako je Letovanić trenutno u posebnom fokusu...

"Situacija je cijela pod kontrolom, znači naše ekipe su na terenu. Možda smo najviše usredotočeni sada na područje Letovanića, budući da je to vodostaj kod kojeg moramo imati intervencije da bi zaštitili naselje Letovanić."

Popodne se očekuje prolazak vodnog vala i kraj Murskog Središća, no iz Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije poručuju kako on neće biti kritičan. Što se Save na potezu između Jasenica i Zagreba tiče, mjere nisu proglašavane mjere, jer su vodostaji bili oko 210 centimetara.

Loša vijest je da je kiša još i danas izgledna, najviše bi je moglo pasti na području Slavonije i Baranje, i do 40 litara po četvornom metru.

Dežurne službe HŽ Infrastrukture zbog padalina u stanju pripravnosti


Zbog obilnih padalina i potencijalnih odrona dežurne službe HŽ Infrastrukture su u stanju pripravnosti, i to osobito u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Pod pojačanim nadzorom djelatnika HŽ Infrastrukture, zbog nabujalog potoka Trnava jest pruga Čakovec – Mursko Središće – Državna granica.  Pojačano se nadzire i pruga Zaprešić – Čakovec, i to njezina dionica od Budinščine do Varaždina. 

Zbog vode na kolniku zatvorene su:
DC36 u mjestima Koritinja, Donja Kupčina i Gradec Pokupski
ŽC2054 Jalžabet-Šemovec,
ŽC3092 Donja Kovačica-Slovinska Kovačica,
ŽC3136 Ilovski Klokočevac-Veliki Zdenci,
ŽC3149 Donje Mekušje-Husje,
ŽC3156 Žažina-Mala Gorica,
ŽC3167 Vukovje-Međurić
ŽC3195 Gračanica ŠišInečka-Zaloj i u mjestu Mala Solina
ŽC3196 Stankovac
ŽC3282 Dražica-Orlovac
LC33095 Dolnjaki-Prijeka,
LC33080 Topusko-Vorkapić,
LC34072 Karlovac-Mekušje,
LC34074 Logorište-Švarča,
LC33086 Donje Selište-Skela
LC37116 Velika Jasenovača-Veliki Grđevac,
LC37140 Kaniška Iva (Ribnjaci)-Marino Selo,
LC37107 Šimljanica-Ruškovac,
LC u mjestu Gornji Kraj,
LC Brežani-Brođani,
križanje Ulica Luje Naletilića i Prigradske u Zagrebu.

Pročitajte više