Vrdoljak o prodaji Brodosplita: Ne vidim problem u kaznenim prijavama protiv vlasnika DIV-a

Foto: Index

UOČI potpisivanja ugovora s kupcem Brodosplita DIV-om, koji će biti u četvrtak, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je splitski škver. Tom prilikom je poručio da ne vidi problem u kaznenim prijavama koje su podignute protiv vlasnika DIV-a zbog malverzacija.

"Prije kraja bilo kakvog sudskog postupka, kao što svi znate u pravnim državama taj je čovjek nevin. On je jedini ponuditelj. Alternativa je zatvaranje, alternativa je likvidacija", poručio je Vrdoljak.

Sindikati su zatražili da otpremnine budu u iznosu od 6400 kuna, jednake onima koje su dobili radnici Kraljevice, te da se poštuju odredbe postojećeg Kolektivnog ugovora do zaključenja novog, kao i da kupac ne utječe odabir radničkog člana Nadzornog odbora. Također su tražili da se 25 posto dionica proda radnicima po povoljnim uvjetima kakvi su vrijedili i u brodogradilištu Uljanik, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

"Osnovni popust od 20 posto plus popust od 1 post na svaku godinu radnog staža ostvarenog u Brodosplitu. Ono što ćemo sutra tražiti je da i tih 25 posto vlasnik pokloni radnicima brodogradilišta jer neviđena kriza će rezultirati da i ako izborimo prodaju po posebnim uvjetima da će biti malo interesa", zatražio je Matijašević.

Sindikati ističu kako je socijalni sporazum između novog vlasnika i radnika nužan, ali istovremeno smatraju da je deset klauzula koje je Vlada unijela u ugovor sa kupcem jedino što ih može zaštiti, tvrdi predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević

"Ako se tih deset ne ispoštuje onda dolazi ona varijanta koja je najgora, vratiti potpore i idemo svi kući. Šansu ćemo čovjeku dati, dobre ga duše primamo, ali isto tako ćemo ga dobre duše izjuriti ako to ne bude onako kako treba", najavio je Dragičević.

Pročitajte više