Vučiću mandat za sastavljanje srpske vlade: Dačić uz Vučića, Tadić neće s Dačićem u vladu

Foto: Blic

SRPSKI predsjednik Tomislav Nikolić u petak će i službeno priopćiti da mandat za sastav vlade povjerava Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srpske napredne stranke, priopćeno je u četvrtak nakon niza sastanaka koje je Nikolić imao s čelnicima parlamentarnih stranaka.

Poslije današnjeg razgovora s Nikolićem sudjelovanje u parlamentarnoj većini potvrdio je aktualni premijer i predsjednik socijalista (SPS) Ivica Dačić, dok je nekadašnji predsjednik Srbije i vođa Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić ponovno naglasio da neće u vladu u kojoj su Dačić i socijalisti zato što ta vlada "neće postići mnogo" jer SPS "nije pridonio ekonomiji ni za jedan euro".

"Sigurno je da neću samo ja ili samo SPS biti u vladi", naveo je Dačić, komentirajući mogućnost da ostale članice koalicije okupljene oko socijalista budu dio vlade, a Tadić ponovio da NDS neće ući u vladu u kojoj je SPS.

"Naša lista ne ulazi u vladu u kojoj je SPS, ta vlada ne bi bila djelotvorna jer SPS nema personalna rješenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da provode reforme", rekao je Tadić novinarima.

Tadićevi koalicijski partneri Nenad Čanak i Dušan Petrović opovrgnuli su medijske tvrdnje da samostalno razgovaraju s naprednjacima.

Vođa Saveza vojvođanskih Mađara Istvan Pasztor, koji je prihvatio da SVM sudjeluje u vladi na razini državnih tajnika, potvrdio je da će SVM idući tjedan potpisati koalicijski sporazum s Vučićevim naprednjacima, pa su Mađari za sada jedina izvjesna manjinska stranka u budućem timu koji namjerava sastaviti Vučić.

Vođa oporbene Demokratske stranke Dragan Đilas je izjavio da DS neće sudjelovati u vladi i da je šefu države priopćio stajalište DS-a da treba odustati od ideje da se predsjednik parlamenta jednom godišnje rotira kako bi u vođenju Skupštine Srbije sudjelovalo više stranaka.

Dosadašnji ministar bez portfelja i vođa bošnjačke SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je nakon sastanka s Nikolićem naglasio kako "SDA neće po svaku cijenu u vladu", ali očekuje poziv mandatara.

Predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi izjavio je kako PDD želi izravno sudjelovati u rješavanju životnih problema Albanaca na jugu Srbije i da su spremni raditi s vladom i podupirati je da bi ostvarili taj cilj. I Halimi očekuje poziv od Aleksandra Vučića da bi mu predstavio platformu PDD za rješavanje problema Albanaca.

Vučić je najavio da će vlada biti formirana najkasnije do 27. travnja, a dva dana prije toga bi konačna kadrovska rješenja za sastav i raspodjelu ministarskih mjesta trebao usvojiti središnji odbor naprednjaka.

Pročitajte više