Washington će osposobljavati sirijske pobunjenike za borbu s džihadistima Islamske države

Foto: Guliver Image / Getty Images

SAD BI mogao osposobiti i opremiti sirijske pobunjenike s ciljem da s kopna upravljaju zračnim napadima koalicije na Islamsku državu, objavio je u srijedu Pentagon.

U prvo vrijeme bi se uvježbavanje usredotočilo na osnove oružane borbe i ne bi uključivalo zadaću da se avionima ukaže gdje se nalaze ciljevi, istaknuo je kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

No, "ne mogu isključiti mogućnost da u datom trenutku procijenimo korisnim što pobunjenici mogu pomoći u uočavanju meta na terenu", kazao je on na susretu s novinarima.

"Ipak, važno je da ne steknete utisak da ćemo osposobljavati napredne sirijske kontrolore leta, jer ne radi se o tome", naglasio je.

Oko 1.000 američkih vojnika trebalo bi biti raspoređeno u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i Kataru kako bi osposobljavali "umjerene" sirijske pobunjenike i vraćali ih, u konačnici, u Siriju za borbu protiv Islamske države.

Uvježbavanje bi trebalo početi polovicom ožujka te je 100 Amerikanaca već stiglo u regiju, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Pročitajte više