ZET hoće da malo pripazite: "Pješaci sa slušalicama u ušima svaki dan izlijeću pred tramvaje"

Foto: Shutterstock

TOPLIJE, sunčanije i stabilnije vrijeme, kakvo do kraja tjedna najavljuju prognostičari, dovodi na zagrebačke ceste veći broj pješaka, biciklista, rolera te drugih rekreativaca.

Zbog toga ZET upravo te skupine poziva da pripaze u prometu.

"Iako vozači tramvaja i autobusa kontinuirano pridaju pažnju sigurnosnom aspektu, od velike je važnosti odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu."

Podsjetili su da tramvajima treba duže da se zaustave od drugih gradskih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja u zoni tramvajskih koridora.

"U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta. Također, kretanje uz tramvajsku prugu, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, dodatno poveća rizik od nezgoda", kažu iz ZET-a.

Napominju kako su ZET-ovi vozači tramvaja svaki dan prisiljeni naglo kočiti kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice.

"Zajedničkom suradnjom i prihvaćanjem preporuka naši nam sugrađani pomažu ostvariti još veću razinu sigurnosti koja je imperativ svakog profesionalnog prijevoznika", zaključuju.

Pročitajte više