"Za istinu vrijedi i poginuti, prvi put kad sagneš glavu najebo si"

Foto: Facebook

"JEDNOM davno dok sam bio mali deda mi je rekao: `Ako znaš da si u pravu i da govoriš istinu, za istinu vrijedi i poginuti. Prvi put kad sagneš glavu najebo si`", napisao je na svom Facebook profilu Hamed Bangoura revoltiran ogromnom kaznom za parkiranje koju je dobio od Zagreb parkinga, a koju smatra nepravednom.

"Rekli su nam da se protiv države ne isplati boriti i da sigurno gubimo"

"Jesmo se mi 1990. rastali od Jugoslavije, ali ne i od straha koji smo u Jugoslaviji imali od milicije, sudstva, porezne i svih ostalih državnih službi i službenika. Sve smo ostavili ili želimo ostaviti iza sebe, ali ne i taj strah.

Promijenila se država, ali ne i odnos prema državnim službama i samoj državi. Nikako da glasno i jasno kažemo DRŽAVA, to smo MI.

Ne smijemo se bojati policajca na cesti, poreznika u nadzoru, suca u sudnici, posebno ako smo ispravni i govorimo istinu. Ali ne!

Mi smo sretni kad nam policajac napiše manju kaznu iako nismo krivi, umjesto da se sudskim putem izborimo za našu pravicu. Kad porezna dođe onda govorimo: "A ionako nešto moraju naći"  spremni na bilo kakav kompromis, samo da nam ne izmisle nešto i da ne završimo u sporu.

Sve to činimo jer su nam rekli da se protiv države ne isplati boriti i da sigurno gubimo. A šta tek reći kad dobijete račun za koji znate da nije ispravan niti ste ga učinili?

Ne dao Bog da pomislimo tražiti pravdu

Šta reći kad ti Zagreb parking u 19:20 naplati kaznu za cijeli idući dan u stostruko većem iznosu nego je cijena jednog parkirnog sata, a naplata se vrši do 20:00?

Ne dao Bog da pomislimo tražiti pravdu. O tome da se tek rijetki usude pobuniti, a u promilima govoreći da će rijetki ići do kraja, da i ne govorim. Većina će platiti sve i mrmljati sebi u bradu. Te i takve stavove, taj strah od istine prenijeli smo i na sadašnju situaciju.

Strah je dobar ako ga imaš, ali strah od istine, strah od toga da glasno kažeš da si u pravu nikako nije dobar i unio se u sve pore društva. Strah koji nas tjera da kažemo da je nemoguće izboriti se za istinu i pravdu.

Zato i dalje, od straha od bolje budućnosti ne mijenjamo baš ništa. Naslovnice "vrište" o tome kako smo najgora zemlja za investiranje, zemlja bez perspektive i budućnosti, zemlja koja do 2017. neće ni primirisati pozitivne pomake i svi se "našutavaju" našom zemljom. Normalno je da sad slušamo kako je politika štednje EU jedna promašena politika, a do prije dvije godine se klelo u nju.

Ne, nema to veze sa sadašnjom Vladom ili prošlim Vladama RH. To ima veze sa našim strahom da mijenjamo sve dok ne nađemo one koji se ne boje glasno reći da Hrvatska može i mora bolje. One koji sanjaju i znaju dosanjati svoje snove pa tako i naše. One koji se znaju suočiti s problemom, a ne probleme stavljati pod tepih. Problemi neće nestati, oni će biti uvijek biti tu ako ih ne riješimo.

Ne dao Bog da pomislimo da zaista možemo živjeti u boljem i pravednijem društvu u kojem policija, sudstvo, poreznjaci i svi ostali državni dužnosnici služe narodu, a isto tako i oni koji žive od tog naroda bez obzira tko im je vlasnik i koju nam vrstu robe ili usluga prodaje.

Nikad više!

Jednom davno dok sam bio mali deda mi je rekao: "Ako znaš da si u pravu i da govoriš istinu, za istinu vrijedi i poginuti. Prvi put kad sagneš glavu najebo si".

Jednom sam sagnuo glavu i deda bi u pravu, zato si sad kažem: "Nikad više! Nikad, ako znam da sam u pravu i ako govorim istinu".

PS: Posvećeno sebi da bi sutra mogao gledati svoju djecu u oči, bez želje da mijenjam ikoga drugoga osim sebe i svoju obitelj i da ih učim da s istinom koračaju ponosno svijetom uzdignuta čela gledajući ljude u oči baš kao što ja želim gledati njih", napisao je Bangoura.

Pročitajte više