Za prava nacionalnih manjina lani izdvojeno 138 milijuna kuna

Foto: Hina

U SABORU je petak tradicionalno rezerviran za glasanje, a sjednica bi trebala biti nastavljena raspravom o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i trošenju sredstava za manjine u prošlogodišnjem proračunu.

138 milijuna kuna potrošeno je iz državnog proračuna kako bi se omogućila provedba Ustavnog zakona koji regulira prava nacionalnih manjina - od obrazovanja, vjerskih prava, kulturne autonomije do zastupljenosti u tijelima lokalnih vlasti. U izvješću se ističe i provedba Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Izvješće je raspravljeno na Odboru za prava nacionalnih manjina gdje se moglo čuti kako se pojedini problemi s kojima se nacionalne manjine susreću, ne rješavaju godinama. Pri tom se ističe područje ravnopravne upotrebe manjinskih jezika i pismima.

A da se stanje znatno pogoršalo, vidljivo je iz situacije u Vukovaru gdje su mjesecima mete bile ploče na institucijama, napisane na latinici i ćirilici. Matični odbor nezadovoljan je i izdvajanjima sredstava namijenjenima realizaciji manjinskih prava.

Pročitajte više