Za projekte energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna

Foto: Hina

ZA PROJEKTE energetske učinkovitosti za građane i poduzetnike u ovoj je godini osigurano 600 milijuna kuna. Uz sufinanciranje od 40 do 80 posto troškova poduzetnici mogu energetski obnoviti poslovne prostore, a građani kuće ili pak kupiti električno vozilo ili uređaj najvišeg energetskog razreda.

U ovoj godini predviđeno je 36 javnih poziva i natječaja za podizanje energetske učinkovitosti. Obuhvaćen je komercijalni sektor koji je odgovoran za 7% potrošnje energije.

U energetsku obnovu moći će se uključiti hoteli, trgovački centri, ugostiteljski objekti, a naglasak je na turističkom sektoru pa se iznajmljivači mogu natjecati za poticaje za sustave obnovljivih izvora energije.

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće u ožujku

"Kroz te programe pokazujemo da investiranje u zaštitu okoliša nije samo trošak nego je to zaista investicija jer kroz takvu investiciju imamo veću efikasnost u tvrtki, a globalno na razini cijele Hrvatske utječemo na smanjenje potrošnje energije, to nam je krajnji cilj", rekao je Zmajlović.

U ožujku kreće javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U planu je obnova 10 000 kuća i sredstva će biti na raspolaganju dok se ne potroše. Uvjet je da su kuće legalne, a nadležni uvjeravaju da će svi koji žele imati priliku obnoviti svoje kuće, ako ne ove, onda idućih godina.

Ove godine prijave će se podnositi direktno Fondu za zaštitu okoliša, a ne više preko jedinica lokalne samouprave jer se pojedine prošle godine nisu prijavile za sudjelovanje pa je i građanima ta mogućnost bila nedostupna. Direktor Fonda za zaštitu okoliša uvjerava da će cijela procedura biti transparentna.


"Ono što nam je jako bitno, a to vam obećavam jest da ćemo kontrolirati namjensko trošenje sredstava i to već i radimo", rekao je Sven Mueller.

Poticaji za kupnju kućnih uređaja najvišeg energetskog razreda

Nastavlja se i sufinanciranje kupnje električnih ili hibridnih vozila ili pak preuređivanje postojećeg vozila. U ponudi je i edukacija vozača za eko vožnju kojom se postižu uštede goriva od 10 do 18 posto..

"Jedan lijepi primjer je Autotrolej u Rijeci koji je poslao svoje najstarije i najiskusnije vozače gradskih autobusa, malo su bili nepovjerljivi prema golobradim instruktorima, ali nakon što su prošli cijelu priču, trajalo je nekoliko dana, danas troše autobusi 9 posto manje goriva", rekao je Mueller.

Novost su poticaji za kupnju kućnih uređaja najvišeg energetskog razreda. Poticaji iznose od 500 do 800 kuna, a javni poziv bit će objavljen u svibnju.

Pročitajte više